Turecko úraduje v Sýrii. Izraelský denník varuje

    0
    Ilustračná fotografia. (Autor: hns)

    V stredu v skorých ranných hodinách vyrazili turecké tanky pod vedením generálporučíka Zekaia Aksakalliho cez sýrske hranice. Cieľ bol jasný. Otvorený boj s islamskou republikou. Najprv Turci vypálili z mínometov a následne náhlivo dobyli mesto Jarabulus.

    Štít Eufratu

    Operácia Štít Eufratu sa začala v pohraničnom meste Karkamis, ktorému prestrelky s ozbrojencami nie sú cudzie. Potom, ako mesto zasiahla raketa Islamského štátu, došlo k evakuácii jeho obyvateľov, ktoré nahradila turecká armáda s tankami. Podľa tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmusa bude celá operácia „krátka a orientovaná na výsledky“.

    Hovorca prezidenta Erdogana Ibrahim Kalin uviedol, že cieľom akcie je „odstránenie všetkých teroristických prvkov“ v regióne, teda vrátane Islamského štátu aj kurdských ľudových milícií (YPG), ktoré Ankara vníma ako teroristickú organizáciu, USA s nimi však spolupracujú.

    V snahe oslobodiť mesto Jarabulus s tureckými jednotkami údajne spolupracovalo päťtisíc členov rôznych sýrskych opozičných skupín, vrátane organizácie Légia Homsu, čiže Faylaq al-Sham, ktorá zastrešuje približne 19 islamistických skupín.

    Americký viceprezident v Turecku

    Turecko, zdá sa, chce podporiť sýrskych rebelov vo vytvorení bezpečnej zóny na 60 km od vlastných hraníc v jedinom mieste, kde sa priamo stretávajú hranice Turecka a územia ovládaného takzvaným Islamským štátom. Turci už mnohokrát uviedli, že by nad týmto územím chceli zaviesť bezletovú zónu.

    Nedávny pokus o prevrat pomohol Erdoganovi zjednotiť Turecko a presadiť vo verejnosti vojenskú intervenciu. Toto rozhodnutie tiež viedlo k rokovaniam medzi Tureckom, Iránom, Ruskom aj irackým Kurdistanom a dokonca sa do Turecka prišiel pozrieť aj americký viceprezident Joe Biden.

    Jednotlivé strany totiž sledujú rozdielne záujmy. Hoci sa Turecko rozhodlo zapojiť, chce okrem iného potlačiť aj Kurdov, ktorí kontrolujú časť východnej Sýrie a tešia sa podpore zo strany USA. Už ich pritom vyzvali, aby sa stiahli na východ od Eufratu.

    Vykorenenie terorizmu

    „Turci ich chcú vytlačiť späť cez Eufrat a Američania by ich radi videli smerovať na juh smerom k Rakke. To vytvára komplexnú a výbušnú situáciu. Ak Turecko použije útok na Jarabulus na rozšírenie svojich operácií proti Kurdom v Sýrii, dôjde tak k rozšíreniu už prebiehajúcej vojny so stranou PKK, ktorá je v Turecku, aj do Sýrie.“

    Zároveň je na mieste stále aj Rusko podporujúce sýrsku armádu, ktoré sa podľa jeho slov snaží vykoreniť všetkých teroristov vrátane mnohých opozičných skupín. „Ak nebudú jednotlivé strany opatrné, môže dôjsť k zásadnej eskalácii.“ Či sa však Turkom podarí dosiahnuť svoje, či sa len nechajú zatiahnuť do nikdy nekončiaceho konfliktu, zatiaľ nemožno odhadnúť.

    Celý text nájdete TU.

    - Reklama -