Harabin dostal poriadne K. O. od Čižnára. Padlo aj slovo sviňa. Oficiálne

    0
    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár, (Autor: SITA)

    Exminister spravodlivosti Harabin sa do Jaromíra Čižnára pustil pre jeho vyhlásenie o priebehu prešetrovania Ľudovej strany Naše Slovensko. Generálneho prokurátora obvinil, že nepozná právo a je politicky zaujatý.

    Generálna prokuratúra si však od Harabina skákať po hlave nenechala. „Generálna prokuratúra Slovenskej republiky vo veci viac ako 160 podaní na rozpustenie politickej strany Kotleba Ľudová strana Naše Slovensko už 2. 6. 2016 vydala stanovisko, že súčasťou nevyhnutných podkladov budú aj znalecké odborné vyjadrenia, ktoré do dnešného dňa neboli vyhotovené,“ napísala pre PL.sk zastupujúca hovorkyňa Jana Tökölyová.

    René Vanek, prvý námestník generálneho prokurátora, považuje konanie Harabina za poľutovaniahodné a podľa neho sa sudca znížil k osobným útokom na adresu Čižnára a „osočil ho z nerešpektovania  a neznalosti právneho poriadku a starej rímskoprávnej zásady ´iura novit curia´ (súd pozná právo)“.

    Harabin vyvodzuje pomýlené závery

    Harabinova reakcia bola podľa stanoviska prokuratúry neprofesionálna a bolo od neho nerozumné posudzovať, čo nepozná. „Nie je totiž pravda, že generálna prokuratúra dala vypracovať akýkoľvek znalecký posudok, a už vôbec nie na posúdenie právnej otázky,“ zdôraznila Tökölyová.

    „Nie je to však po prvýkrát, čo pán JUDr. Harabin pracuje nie s faktami, ale polopravdami a vlastnými výmyslami a následne z nich vyvodzuje pomýlené pseudoprávne závery,“ pokračuje sa v drsnom stanovisku generálnej prokuratúry.

    „Spomínané odborné a znalecké vyjadrenia sa spracúvajú na základe zadania jedného z podávateľov podnetov a Generálna prokuratúra Slovenskej republiky si ich závery môže, ale aj nemusí osvojiť a následne môže alebo nemusí argumentačne využiť pri finálnom vybavení podnetov,“ uvádza Tökölyová v stanovisku.

    Sviňa poučuje Minervu

    Generálna prokuratúra svoje stanovisko ukončila tiež rímskym citátom, ktorým Harabinovi poslala naozaj drsný odkaz. Vo svetle týchto faktov potom reakcia JUDr. Harabina  na osobu generálneho prokurátora JUDr. Jaromíra Čižnára vyvoláva silnú asociáciu s iným latinskm porekadlom „sus Minervam docet“. Tento výrok v slovenčine znamená Sviňa poučuje Minervu (Minerva je starorímska bohyňa múdrosti – pozn. red.).

    Na zrušenie ĽS NS dostala generálna prokuratúra 160 podaní. Podľa Čižnára sa momentálne čaká na znalecký posudok a policajný prezident disponuje aj novými skutočnosťami, ktoré by návrhu na zrušenie mali pomôcť. „Podať návrh, ktorý by nebol úspešný, to znamená, že pán Kotleba bude mať o 25 percent viac hlasov ako doteraz, lebo by to bolo vnímané, že ho chceme zrušiť, to si ja nedovolím,“ vyhlásil Čižnár.

    Toto vyhlásenie poriadne nahnevalo sudcu Štefana Harabina, ktorý sa do Čižnára obul naozaj drsne a vyhlásil, že Čižnár sa ako prokurátor deklasoval, nepozná právo a je politicky neobjektívny.

    Video Štefana Harabina si môžete pozrieť TU

    “Je odborne nespôsobilý, zrejme takýto politikom vyhovuje,“ vyjadril sa exminister za HZDS na adresu generálneho prokurátora. Tým, že Čižnár vyhlásil, že nechce podávať návrh bez posudku, lebo v prípade jeho neúspechu by kotlebovcom stúpli preferencie, „povedal, že on vstupuje do politiky a on robí všetko preto, aby jedna z politických strán nemala o 25 percent v parlamentných voľbách ako doteraz. Toto je skutočne desivé zistenie,“ dodáva Harabin.  

    - Reklama -