Fico si nemusí preberať súdne zásielky? Spolu s oligarchami žije v inom svete, utrúsil Lipšic

    0
    Premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák (vľavo) (Autor: TASR)

    „Dnes som si opäť uvedomil, v akom odlišnom svete žije R. Fico/R. Kaliňák/L. Bašternák a spol., a v akom odlišnom svete žijeme a chceli by sme žiť my ostatní,“ začína svoj príspevok na sociálnej sieti poslanec Obyčajných ľudí Daniel Lipšic.

    Ako ďalej vysvetľuje, toto tvrdenie vyplýva aj na základe udalostí utorňajšieho dňa. „Hlavné pojednávanie vo veci ohovárania exministra J. Počiatka muselo byť odročené, lebo predvolaný svedok R. Fico si opäť neprevzal predvolanie,“ informuje a pokračuje, že preto požiadal sudkyňu, aby na doručenie využila súčinnosť policajného zboru. „R. Ficovi sa zdá asi celkom normálne, že ako premiér tejto krajiny stojí nad jej zákonmi a môže ignorovať aj predvolanie súdu. Ako minister spravodlivosti a minister vnútra som bol opakovane vypovedať na súdoch ako svedok, a nikdy som sa neskrýval za svoju funkciu,“ tvrdí s tým, že, „to nie je pritom nič mimoriadne, tak by to malo fungovať v každom normálnom štáte.“

    Fico a veselá partička, čo vládne, to vidí inak

    Podľa Lipšicovho názoru „R. Fico a táto veselá partička, ktorá nám teraz vládne, však má inú predstavu. Predstavu podľa ktorej oni a ich oligarchovia stoja nad zákonom“, maľuje čiernymi farbami a dopĺňa, „všetci musia rešpektovať súdne predvolania, oni nie. A keď už pod verejným tlakom v kauze Váhostav musí prísť J. Široký vypovedať, tak príde na NAKA ako VIP“.

    Tvrdenia stavia Lipšic aj na príklade svojho šéfa predsedu Obyčajných ľudí Igora Matoviča. „Poctiví podnikatelia, ktorí platia dane, sú šikanovaní. Igor Matovič, ktorý zaplatil na daniach milióny eur, je pred voľbami agresívne vyšetrovaný policajtmi z NAKA,“ do protikladu stavia kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka, „ktorý od štátu podvodom získal na daniach milióny eur, nebol v pôvodnom konaní predvolaný ani len na výsluch.“

    Pokračuje aj asistentom Jozefa Rajtára. Liberálov asistent Filip Rybanič je „zo dňa na deň stíhaný za porušenie bankového tajomstva. R. Fico v prípade porušenia daňového tajomstva nebol do dnešného dňa ani len predvolaný na výsluch“, píše Lipšic.

    Toto je ich svet, nie náš

    Nezabúda ani na aktuálny prípad, v ktorom sa premiér opakovane nedostavil na súdne pojednávanie. V prípade, keď „Martin Daňo vyzve J. Počiatka na drogový test a je okamžite odstíhaný za ohováranie, R. Fico opakovane rozpráva o “kokaínových večierkoch” R. Sulíka a nič sa nestane“, píše a pokračuje, „toto je ich svet, nie náš“.

    Ako tvrdí v závere svojho príspevku, chyby robíme všetci. „Len nikdy by som nedopustil, aby len z dôvodu mojej verejnej funkcie som mal výsadné postavenie pred zákonom. Netvárim sa, že som nikdy žiaden predpis neporušil. Stáva sa mi, že sem-tam poruším dopravný predpis (najmä prekročenie rýchlosti),“ priznáva sa poslanec a dodáva: „Ale vždy som pripravený niesť zodpovednosť vo forme zaplatenia pokuty ako každý iný. A tak by to malo byť. Lebo ich svet nie je normálny, aj keď oni si to myslia. Náš svet je normálny. A za taký svet sa oplatí bojovať,“ uzavrel.

    ;

    Zdroj: Facebook/Daniel Lipšic

    Čo na to úrad vlády?

    O stanovisko, prečo si premiér opakovane nepreberá predvolania na súdne pojednávanie, sme sa opýtali aj na úrade vlády, ktorý zatiaľ mlčí.

    - Reklama -