A ďalšia kauza v zdravotníctve? Suchánek žiada zrušenie zmlúv firme Pro-tender

    0
    Alan Suchánek, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    Pro-tender patrí Petrovi Hložnému, spolužiakovi košického primátora a exministra zdravotníctva Richarda Rašiho (Smer-SD), firma bola jednou z trojice podnikateľov podieľajúcich sa na karteli pri výstavbe urgentu. Rozhodnutie potvrdila aj Rada PMÚ. Okrem pokuty dostali firmy aj trojročný zákaz zúčastňovať sa na verejných obstarávaniach. Suchánek upozorňuje, že Pro-tender sa plánuje voči rozhodnutiu odvolať na súde. Pri verejných obstarávaniach by tak mohol radiť ďalej.

    Firma, ktorá takto obchoduje, nemá podľa Suchánka “morálne právo podnikať v slovenskom zdravotníctve”. Poukazuje na to, že je veľmi “dôležitým ramenom košickej chobotnice”, zároveň má byť brzdou verejných obstarávaní. Považuje preto za zlé a absurdné, že takýto poradca vo veľkej miere pôsobí v zdravotníctve.

    Podľa Suchánka má zmluvy s košickou univerzitnou nemocnicou i košickou záchrankou, trenčianskou fakultnou nemocnicou, Národným onkologickým ústavom, Národnou transfúznou službou či Nemocnicou Sv. Michala v Bratislave. Poslanec žiada, aby Drucker nariadil zrušenie zmlúv na realizáciu verejných obstarávaní s Pro-tendrom v zariadeniach, ktoré spadajú pod ministerstvo. Chce, aby sa odstúpenie od zmlúv udialo čo najskôr.

    “Súčasné vedenie rezortu zdravotníctva od svojho nástupu presadzuje, aby poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a ostatné organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti MZ SR zabezpečovali verejné obstarávania prostredníctvom vlastných pracovníkov, a teda bez účasti externých poradcov,” reagovala hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková.

    Týkať sa to má aj Pro-tendra. V súčasnosti s ním má podľa jej slov mandátne zmluvy päť podriadených organizácií ministerstva, ktoré už dostali pokyn na ukončenie spolupráce. “Z tohto teda vyplýva, že to, čo požaduje pán poslanec Suchánek, už MZ SR systematicky realizuje. MZ SR zároveň začína realizovať pre tieto svoje podriadené organizácie centrálne verejné obstarávania,” zhrnula Luptáková.

    - Reklama -