Čislák sa znova dostane na pôdu parlamentu. Ale úplne inak, ako by si možno prial

    0
    Exminister zdravotníctva Viliam Čislák (Autor: SITA)

    Beblavému sa nepozdáva, že Čislák teraz pracuje pre spoločnosť Penta, od prvého júla sa zamestnal ako poradca a konzultant predsedu predstavenstva siete polikliník Pro Care Mareka Dubana. Pritom ešte ako minister zdravotníctva podpísal vlani v septembri zmluvu so spoločnosťou wesper (100-percentnou dcérskou spoločnosťou Pro Care) na nenávratný finančný príspevok vo výške 461.000 eur.

    Podľa poslanca to vzbudzuje pochybnosti a ukazuje na možné porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov. A to tým, že zákon zakazuje verejnému činiteľovi zamestnať sa u tých osôb, ktorým schválil finančný príspevok dva roky pred skončením jeho funkčného obdobia. Vo firme sa nemôže zamestnať rok po skončení svojho funkčného obdobia, ak je jeho plat v nej viac ako desaťnásobkom minimálnej mzdy (4050 eur mesačne). “Keďže wesper je 100-percentnou dcérskou spoločnosťou Pro Care, mal by sa ústavný zákon vzťahovať aj na túto situáciu,” upozornil Beblavý. Ak má však Čislák podpísanú pracovnú zmluvu s nižším mesačným platom ako 4050 eur, nie je to mimo zákona.

    Čislák sa voči Beblavého tvrdeniam ohradil, výšku mesačnej odmeny však nezverejnil. “Zmluva, ktorú mám uzavretú so spoločnosťou Pro Care, neporušuje žiaden zákon,” napísal v stanovisku. Okrem Pro Care získali podľa neho dotácie i ďalšie súkromné polikliniky. “Počas celej mojej kariéry som sa pohyboval v oblasti zdravotníctva na rôznych pozíciách. Je prirodzené, že po ukončení práce na ministerstve zdravotníctva budem mať ambíciu pokračovať v tomto odbore,” dodal Čislák.

    “Pro Care neporušuje angažovaním exministra žiaden zákon a ani zákon, na ktorý sa odvoláva poslanec Beblavý,” uviedol v reakcii hovorca siete polikliník Jerguš Holéczy. Čislák totiž podľa neho nemá uzavretú zmluvu o prokúre, mandátnu zmluvu, komisionársku zmluvu, zmluvu o sprostredkovaní, zmluvu o obchodnom zastúpení, zmluvu o tichom spoločenstve alebo darovaciu zmluvu. Ide o štandardný manažérsky kontrakt podpísaný medzi súkromnou osobou a spoločnosťou, uviedol Holéczy.

    Spomínanú státisícovú dotáciu získala spoločnosť wesper podľa hovorcu na základe splnenia všetkých požiadaviek v rámci Operačného programu Zdravotníctvo, “pričom nešlo o rozhodnutie vtedajšieho ministra zdravotníctva”. “Z danej výzvy čerpania eurofondov, ktoré sme riadne vysúťažili, sme k dnešnému dňu nedostali žiadnu úhradu,” dodal hovorca.

    - Reklama -