Ako je na tom Slovensko s vývozom zbraní? Od vlády sa zrejme odpovede nedočkáte. Mali by sme to zverejňovať, apeluje analytik

    0
    Ilustračné foto: pištoľ (Autor: SITA)

    Nechcú, aby verejnosť vedela viac? Slovenská vláda nesprístupní výročnú správu o vývoze zbraní. Okolité štáty v našom regióne výsledky zverejňujú. 

    „Podľa mňa sa snažia (kompetentní) predchádzať emotívnym reakciám na to, kam vyvážame naše zbrane. Ale zbrane vyvážajú aj iné krajiny a mali by sme to zverejňovať,“ uviedol pre stredajšie vydanie denníka SME bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

    Slovensko je jedným zo 130 signatárov medzinárodnej Dohody o obchodovaní so zbraňami. „Krajiny na jej základe robia výročné správy o vývoze zbraní, ktoré si vzájomne poskytujú. Cieľom dohody je zabrániť tomu, aby sa zbrane dostali do rúk nebezpečným skupinám,“ píše sa tiež okrem iného v spomínanom denníku.

    Sme ako Moldavci

    Okrem Slovenska pritom údaje z výročnej správy nezverejnilo zatiaľ iba Moldavsko. Keďže ostatné krajiny tieto údaje poskytli, dá sa pomerne ľahko zistiť, koľko zbraní a vojenskej techniky sme importovali z cudziny.

    Jednoznačne najčulejšie obchodné vzťahy malo Slovensko so susednou Českou republikou. Len od našich západných susedov bolo dovezených takmer 9 000 ručných zbraní (presne 8 974), no na zozname nechýba ani bojové lietadlo či tank.

    Z Bulharska „zavítalo“ na Slovensko 719 protitankových zbraní, z Poľska pre zmenu dvojica delostreleckých systémov veľkého kalibru.

    Nevidí na tom nič zlé

    Pred mesiacom premiér Robert Fico reagoval na mediálnu kritiku, že Slovensko vyváža zbrane na  Blízky východ, pričom údajne neraz skončia v nesprávnych rukách.

    „Ja toto vôbec nevnímam ako niečo nemorálne a odmietam, aby som bol spájaný s tým, že dobre že nezodpovedám za terorizmus vo svete, keďže sa nejaké zbrane zo Slovenska niekde objavili,“ reagoval koncom júla na danú tému Fico.

    Predseda vlády vtedy zdôraznil, že zbrane považuje za normálny biznisový produkt určený na predaj. Rovnako ako napr. banány. Ak nepredáme my, predá konkurencia.

    Nie tak celkom

    Avšak bezpečnostný aktivista a analytik Martin Dubéci nesúhlasí s názorom, že zbrane sú obchodovateľný produkt štandardného typu. „Sú to technológie, ktoré vedia spôsobovať veľké utrpenie, a preto k nim nepristupujeme ako k iným tovarom. Navyše nekontrolovaný pohyb zbraní môže byť veľmi destabilizujúci,“ uviedol. 

    - Reklama -