Šéf maďarskej diplomacie v Ankare: Turecko musí byť stabilnou krajinou

    0
    Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó (Autor: SITA)

    Podľa jeho názoru by v opačnom prípade mohla Európa čeliť dramatickému zvýšeniu tlaku migrantov a balkánskou trasou by sa opäť pokúšali dostať ďalej na starý kontinent masy ilegálnych prisťahovalcov. To by znamenalo aj značný tlak na južné hranice Maďarska, kde by sa opäť mohli zopakovať scény známe z vlaňajšej jesene.

    Maďarský minister zahraničných vecí zdôraznil, že treba odmietnuť všetky pokusy o destabilizáciu Turecka. V duchu toho Maďarsko odsúdilo zmarený pokus o štátny prevrat v krajine polmesiaca z 15. júla. Každý, kto útočí na stabilitu Turecka, ohrozuje bezpečnosť Európy, konštatoval.

    Za škodlivú označil hosť z Budapešti kritiku pátrania po zodpovedných za pokus o puč, ktorá zaznieva zo zahraničia. Pokus o vojenský puč je vážna záležitosť, preto si vyžaduje i vážnu reakciu. Treba rešpektovať odpovede demokraticky zvoleného prezidenta a vlády na spomínané udalosti, podčiarkol Péter Szijjártó.

    Priateľ zostáva i v ťažkých časoch priateľom, ako pripomenul minister a dodal, že dobré vzťahy s Tureckom si vyžaduje nielen dohoda týkajúca sa migrantov, ale aj boj proti džihádistom z Islamského štátu alebo spojenectvo v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO).

    Šéf maďarskej diplomacie vyzdvihol tri dôvody pre mimoriadnu úlohu Turecka z hľadiska európskej bezpečnosti, a to otázku prisťahovalectva, usporiadania pomerov v Sýrii a boja proti medzinárodnému terorizmu.

    Hosť z Budapešti prisľúbil, že v súlade so žiadosťou tureckej strany preskúmajú, či niektoré organizácie pôsobiace na maďarskom území neohrozujú stabilitu Turecka, respektíve nespolupracujú s inými subjektmi vykonávajúcimi podvratnú činnosť. Ak by sa to potvrdilo, podnikne Maďarsko potrebné kroky.

    Szijjártó informoval, že Ankara podporí kandidatúru Maďarska do Rady OSN pre ľudské práva, hovoril aj o snahe zintenzívniť bilaterálnu hospodársku a obchodnú spoluprácu a prezradil, že sa počas jeho návštevy pracovalo aj na príprave vrcholného rokovania na dvojstrannej úrovni. Maďarský premiér Viktor Orbán by mal Turecko navštíviť buď ešte v tomto roku, alebo v roku 2017.

    Minister zahraničných vecí, ktorého návšteva Turecka sa niesla v znamení vyjadrenia solidarity s tamojšími mocnými, rokoval nielen s rezortným partnerom Mevlütom Čavušoglom, ale navštívil aj sídlo parlamentu bombardovaného pučistami a absolvoval prijatie u tureckého premiéra Binaliho Yildirima a predsedu zákonodarného zboru Ismaila Kahramana.

    - Reklama -