Vyrovná sa Európa s tromi miliónmi migrantov ročne? Migračný systém v Británii je šialený, tvrdí sudca

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)
    Podľa sudcu, ktorého komentár uverejnil v nedeľňajšom vydaní portál Daily Mail, prichádzajú do Európy ročne tri milióny migrantov. Vyjadrenie je anonymné vraj preto, že sudca nesmie podľa nariadení hovoriť o prípadoch a kauzách, na ktorých pracoval. „Som skúsený azylový sudca vo veľkom britskom imigračnom centre a musíte mi veriť, ak poviem, že naše imigračné kontroly sú zlé a krajina sa s nimi (migrantmi) nedokáže vyrovnať,“ píše sudca. 
     
    Muž, ktorý v práci denne prichádza do styku so žiadateľmi o azyl, tvrdí, že obrovský problém predstavujú práve zamietnutia žiadostí o azyl. Len veľmi malú časť migrantov, ktorým neudelia povolenie na pobyt, sa totiž podarí skutočne vyhostiť z Veľkej Británie a stávajú sa z nich ilegálni migranti. 
     
    Problém je podľa sudcu aj v tom, že väčšina migrantov, ktorí žiadajú v Británii o azyl, neprichádza z krajín sužovaných konfliktmi. „Väčšina zo žiadostí, ktoré sa dostanú na môj stôl, nie je od ľudí unikajúcich pred perzekúciou. Sú to jednoducho ekonomickí migranti,“ píše anonymný sudca v komentári. 

    Neopodstatnené žiadosti 

    Zarážajúci je podľa výpovede sudcu aj počet podľa neho absurdných žiadostí, ktoré sú evidentne neopodstatnené a napriek tomu po odvolaní prejdú a žiadatelia nie sú deportovaní z krajiny. To sa vraj v jeho praxi stáva približne v 5 až 10 percentách prípadov zamietnutých žiadostí o azyl. Ostatní zostávajú napriek ilegálnemu statusu žiť v Británii. Len v Londýne je takýchto ľudí údajne viac ako milión a ďalšieho pol milióna ich žije v iných mestách ostrovnej monarchie. 
     
    „Napríklad afganskí žiadatelia o azyl sú väčšinou ešte deti, ktoré sem pošlú ich rodičia. Vláda im dá automaticky dočasné povolenie na pobyt, ale keď majú 18 rokov a mali by odísť naspäť domov, požiadajú o azyl,“ uvádza sudca príklad z vlastnej praxe. 
     
    Bežnou praxou je podľa pracovníka britskej justície aj to, že si migranti moslimského pôvodu „odskočia“ do svojej rodnej krajiny, kde si zoberú za manželky ďalšie ženy a potom ich chcú ako rodinných príslušníkov priviezť do Británie napriek tomu, že polygamia je tam zakázaná ako aj v ostatných európskych štátoch. 
     
    „Môj kolega mal prípad moslima z Ázie, ktorý tu roky žil so svojou ženou a deťmi. Vrátil sa domov, len aby si vzal za ženy ďalšie tri manželky, ako mu to dovoľuje islamské právo a mal s nimi deti. Tie neskôr žiadajú o britské občianstvo napriek tomu, že polygamia je u nás zakázaná. Rovnako o azyl žiadajú aj manželky, ktoré sa odvolávajú na právo na rodinný život a zarážajúce je, že konkrétne tento prípad bol po odvolaní úspešný v prospech azylantov,“ píše v komentári sudca. 
     
    Imigračný systém je podľa výpovede anonymného zamestnanca britskej justície absolútne mimo kontroly, čo môže podľa neho prerásť do veľkých sociálnych problémov. „Tolerancia má svoje hranice. Britská verejnosť sa nezmieri s ubytovaním všetkých, ktorí sem prídu. Môžete byť v tejto veci liberál, aký len chcete, ale má to veľké dôsledky na naše chudobnejšie komunity, kde zdrojov nie je dosť a vedie sa boj o zamestnanie i bývanie,“ tvrdí. 
     
    Výpoveď či skôr komentár sudcu, ktorý priniesol Daily Mail, zahŕňa aj akési pomyselné riešenie migračnej vlny a azylového systému vo Veľkej Británii. Východiskom je vraj pomoc krajinám, z ktorých migranti prichádzajú a oveľa tvrdšie postihy pre tých, ktorí žijú v krajine nelegálne. 
     
    „Samozrejme, potrebujeme dať aj colnej kontrole adekvátne prostriedky a legislatívu, ktorá podporí moje aj rozhodnutia mojich kolegov sudcov, keď raz v rozsudku skonštatujeme, že žiadosť (o azyl) je neopodstatnená, tak sa tento rozsudok aj naplní a bude mať nejaké dôsledky,“ uvádza sudca pod rúškom anonymity.
     
    - Reklama -