Urobte to pre Slovensko. Keby bol populačný rast ako v rómskej dedine, mali by sme 20 miliónov, tvrdí Hlina pre PL

0
Alojz Hlina (Autor: TASR)

Ako ste sa vžili do roly predsedu KDH?

Vedel som, že to bude náročné. Prechádzame teraz náročným procesom vnútornej konsolidácie. Mám najazdených tisíce kilometrov, nepamätám si, kedy som bol naposledy cez víkend doma. Ale to predseda politickej strany robí – ide všade tam, kde ho pozvú. Toto leto som bol naozaj veľký cestovateľ, no nie v exotických destináciách, ale v mnohých kútoch Slovenska.

Čo vás ako predsedu KDH najviac prekvapilo?

Neexistuje vysoká škola alebo knižka na to, ako byť predsedom strany. Učíte sa to za pochodu. Zisťujete, že niektoré veci sú príjemné, niektoré menej a ďalšie sú tu aj tie nepríjemné, ale taký je život. Nedeľa je iba raz do týždňa a pondelok vie byť niekedy nepríjemný. Ja som ale mentálne nastavený na to, že sa to dá zvládnuť.

Po zvolení za predsedu ste spomínali, že treba riešiť aj finančnú konsolidáciu strany, keďže KDH sa ocitlo v dlhoch. Ako postupujete v tomto smere?

Strana má na základný chod hnutia, pričom na všetky rozvojové záležitosti je potrebné hľadať zdroje. Nie sme na tom tak, že budeme chodiť po žobraní, ale na mnohé rozvojové aktivity s pozitívnou agendou, ktoré plánujeme, budú potrebné peniaze. V tomto smere som však ochotný, a možno aj naivný, veriť tomu, že na dobrú vec sa peniaze nájdu. A to za takých podmienok, ktoré budú korektné.

Strana nemôže fungovať systémom, že z nej žijú firmy. Je to fenoménom na Slovensku, ktorý verím, že sa preklopí. Verím, že sa nájdu slušné firmy, ktoré majú legitímny záujem na tom, aby sa stabilizovala politická scéna. Tí, ktorí budú mať bližšie ku konzervatívnym stranám, podporia nás. Do nás sa investovať oplatí.

Vo vašej agende ste už hovorili o ambícii riešiť rómsku otázku. Čo konkrétne navrhujete?

Dnes je, žiaľ, nastavenie také, že ľudia čakajú na niekoho, kto to vyrieši zajtra. V prvom rade treba povedať, že zajtra sa to naozaj nevyrieši. Treba navrhovať zodpovednú politiku na strednodobé a dlhodobé horizonty. Ak sa však nezodpovedne budeme pozerať len na horizont najbližších volieb, tak nedosiahneme nič. Verím, že pri tomto vážnom probléme nájdeme spoločnú reč aj s inými stranami.

Máme stratégiu riešenia rómskeho problému „chceme tu žiť, chceme tu prežiť“. Majoritné obyvateľstvo naozaj má v niektorých lokalitách vážne problémy žiť. Máme analýzy, ktoré hovoria, že 80 percent rómskeho obyvateľstva je sústredených v troch krajoch, a pritom máme osem krajov. Tá disproporcia je teda obrovská.

Navrhneme konkrétne riešenia v sociálnom systéme na pracovnom stretnutí v Poprade, ktoré by sa malo konať koncom tohto roka. Pozveme naň aj predstaviteľov vlády a rôznych kompetentných ľudí. Budeme požadovať konkrétne odpovede. Povieme: „Ak to chcete riešiť, tak tu sú návrhy. Ak ich nechcete prijať, tak povedzte prečo. A ak viete, že je to problém, tak vysvetlite, že ako to chcete riešiť vy.“

KDH sa minimálne rétoricky dlhšie zasadzuje o riešenie demografickej krízy. Vy sám ste na svojom facebookovom profile zdieľali isté dánske video, ktoré je vlastne vyhlásením súťaže, ktorá počíta s odmenami pre páry, ktorým sa podarí otehotnieť.  Ako sa chcete postaviť k problému nízkej pôrodnosti?

Pripravujeme program prorodinnej politiky, kde budeme predstavovať jednotlivé podprogramy, ktoré mladých ľudí oslovia. Pôjde o babyfriendly (k bábätkám priateľské, pozn. redakcie) univerzity alebo babycredit. A budeme pripravovať aj variáciu na to video, ktoré spomínate, v tomto prípade „Urobte to pre Slovensko“. Celkovo sa teda budeme snažiť vytvoriť prostredie naklonené zodpovednému rodičovstvu. Treba podporovať rodičovstvo u mladých a ľudí vo vysokých školách, zároveň sa ale treba vyhnúť vytváraniu podmienok, ktoré smerujú k nezodpovednému rodičovstvu neplnoletých detí v rómskych osadách.

Niekde na Slovensku totiž propopulačná politika funguje vynikajúco a inde nefunguje vôbec. Keby bol populačný rast rovnaký ako v rómskej dedine Lomnička, tak by malo Slovensko takmer 20 miliónov obyvateľov. To sú naozaj čísla a nie pocity, ktoré hovoria, že niečo nefunguje.

Hovorí sa o vás, že ste do KDH priniesli dynamiku. Súhlasíte s týmto hodnotením?

To by mal povedať niekto iný. Pravda však je, že dynamický som, aj keď v lete až tak nie. Mne prekážajú vysoké teploty a dynamický som skôr až tak od septembra.

Chcete ako strana rásť. Obávate sa avizovaného príchodu konzervatívnej pravicovej strany Richarda Rybníčka?

Neviem, či po skúsenostiach so Sieťou je apetít slovenskej verejnosti na to, aby vznikla nová strana. Zatiaľ konanie pána Rybníčka komentovať nebudem, predpokladám však, že jeho kroky budú dosť zodpovedné na to, aby viedli k stabilizácii politickej scény na Slovensku. Nepotrebujeme novú stranu, potrebujeme stabilizáciu, presvedčiť ľudí, že parlamentná demokracia má určité nastavenia, ktoré si zaslúžia. Verím, že o tomto sa s pánom Rybníčkom dá zodpovedne rozprávať.

Vylučujete niektorú z parlamentných strán z budúcej spolupráce?

Nebudem nikdy komentovať prieskumy, nebudeme hovoriť, koľko percent chceme mať, a budeme veľmi opatrne zvažovať odpovede na túto otázku. Poviem to však inak. Sme konzervatívna strana a v každej normálnej krajine konzervatívna strana existuje. Máme tu politologickú mapu. Konzervatívci sú prirodzení ideologickí protivníci so sociálnymi demokratmi. Ďalej sú našimi hodnotovými protivníkmi liberáli. Ja rešpektujem, ak chce niekto voliť liberálov, no oni sú našimi hodnotovými protivníkmi. Potom sú tu ešte extrémistické strany, s ktorými verím, že nikto normálny a slušný nechce spolupracovať. Nie je to o osobnej animozite či sympatii, ale o tom, ako fungujú normálne krajiny, a podľa mňa by si Slovensko zaslúžilo, aby fungovalo ako normálna krajina s politologickou mapou, kde majú konzervatívci prirodzenú tenziu so sociálnymi demokratmi, ktorá posúva krajinu dopredu. Okolo nich ako elektróny obiehajú liberáli, čo je tiež relatívne štandardné. Všetci traja sa pritom vedia porátať s fenoménmi extrémistických strán, ktoré, žiaľ, v Európe vznikajú.

Pripravujete nové stanovy, v ktorých chcete zakázať členstvo v KDH bývalým eštebákom, ako aj exčlenom komunistických a fašistických strán. Bude sa tento zákaz vzťahovať aj na ľudí, ktorí pôsobili napríklad v nevládnych extrémistických organizáciách?

Vidíme, že znova ľudia koketujú s ideológiami, ako sú komunizmus a fašizmus, ktoré ničili životy ľudí. Preventívne tam chceme dať aj to, že keby ľudia koketovali s takýmito ideológiami a aktivizovali sa v takýchto zoskupeniach, tak by riskovali, že po tom, ako by zmúdreli a dospeli a chceli by sa aktivizovať v štandardnej politickej strane, akou je aj KDH, tak to už nebude možné.

Samozrejme, sa niekto uškrnie, že už len kvôli vám tam nepôjdu.  Ak to však odradí čo i len jedného mladého človeka od toho, aby vstúpil do extrémistických strán, tak to bude mať význam.

- Reklama -