Výskumníci sa pýtali utečencov, ako si predstavujú slobodu a demokraciu. Odpovede vás ohromia

    0
    Turecký premiér Ahmet Davutoglu a nemecká kancelárka Angela Merkelová v utečeneckom tábore (Autor: SITA)

    Ako Die Welt zdôrazňuje, prieskum síce nie je možné považovať za reprezentatívny, napriek tomu vraj prináša veľmi zaujímavé postrehy. Najmä stúpenci AfD a Pegidy by mali spozornieť. Podľa výsledkov prieskumu možno konštatovať, že sa v mnohých ohľadoch pozerajú na svet rovnako ako nimi toľko neobľúbení utečenci. Obe skupiny napríklad vyznávajú represívny postoj voči alternatívnemu životnému štýlu a v oblasti politiky uprednostňujú autoritársky prístup,“ píše nemecký denník.


    V rámci dvojmesačného prieskumu bolo oslovených 445 utečencov, ktorí sa zdržiavajú v Berlíne. Ich odpovede podľa Die Welt vyvracajú celý rad predsudkov, ktoré sú spájané s utečencami. Prekvapivo vysoká bola ich podpora demokracie, ktorú označilo zo najlepšiu formu vlády 86 % z nich. Medzi vysokoškolákmi bolo tohto názoru dokonca 95 %. Keď však bola utečencom položená otázka, čo presne si predstavujú pod pojmom demokracia, boli ich odpovede nedostatočné.

    Nečakane tolerantní? Ako v čom

    Takmer dve tretiny oslovených respondentov z radov novo prichádzajúcich utečencov do Nemecka zastávajú názor, že najdôležitejšou vecou v spoločnosti je právo a poriadok, ktoré je nutné v prípade potreby zabezpečiť aj silou. Rovnaký pomer utečencov vyjadril svoju priazeň autoritatívnemu štýlu vládnutia. Zásadný rozpor nastal pri otázke, či by mal mať občan právo slobodne vyjadrovať svoje názory. S tým síce súhlasilo 84 % respondentov, ale zároveň len 28 % by umožnilo umelcom robiť si žarty z politikov a kritizovať ich. 

    Nečakane tolerantnými sa ukázali utečenci v otázke náboženskej viery, keď s oddelením cirkvi od štátu súhlasilo 87 % respondentov. Pravdaže, konverziu k inému náboženstvu považuje za správnu len polovica z nich. Na druhú stranu proti zákazu manželstva medzi kresťanmi a moslimami sa vyjadrilo 60 % respondentov,“ uvádza Die Welt. Prieskum potom ukázal aj toleranciu utečencov z krajín Blízkeho východu a Afriky voči voľnému predaju alkoholu, ktorý podporilo 65 % z nich.


    Pre rovnosť medzi pohlaviami sa vyjadrilo 77 % mužských respondentov a o štyri percentá viac žien. Avšak keď prišla reč na sexuálne zvyklosti, odpovede utečencov sa značne líšili od bežnej nemeckej populácie. Takmer polovica z nich napríklad súhlasí s názorom, že predmanželský sex je hriech a mal by byť potrestaný. U ľudí starších ako 40 rokov takto odpovedalo 60 %, u ľudí mladších ako 25 rokov potom asi štyridsať percent,“ píše Die Welt.

    Celý text v nemčine nájdete TU.

    - Reklama -