Učí sa za pochodu? Mazurekov asistent je bývalý vysokoškolský profesor

    0
    Poslanec ĽSNS Milan Mazurek (Autor: SITA)

    Mladý poslanec z Ľudovej strany Naše Slovensko Milan Mazurek má troch asistentov. Jeden z nich má o 41 rokov viac ako on. Je ním bývalý vysokoškolský pedagóg z Prešovskej univerzity, ktorý sa do povedomia dostal aj vďaka svojim kontroverzným názorom či mene na kandidátke ĽSNS v marcových voľbách. Volá sa Štefan Surmánek a zatiaľ čo jeho šéf Mazurek si na webovej stránke NR SR neuvádza žiaden titul, Surmánek má pred menom titul doktor filozofie a za menom kandidát vied.

    Surmánek a Mazurek majú spoločného viac, ako by sa mohlo zdať. Prvým spojením medzi menovanými je východ Slovenska. Mazurek pochádza zo Spišskej Belej, Surmánek učil v Prešovskej univerzite politickú filozofiu, teóriu demokracie či ochranu ľudských práv a slobôd. Druhou vecou, ktorá ich spája, je strana Mariana Kotlebu. Obaja totiž v marcových voľbách figurovali na jeho kandidátke. Mazurek o hlasy voličov bojoval zo 14. miesta, zatiaľ čo jeho asistent z 28. miesta.

    Ani prejavom a názormi si zrejme nie sú poslanec a jeho asistent cudzí. Respektíve kontroverzné vyjadrovanie nie je cudzie ani jednému z nich. Surmánek je autorom publikácie s názvom Pravdivý obraz o živote a postavení cigánskych komunít na (východnom) Slovensku. Rómskych obyvateľov označuje za sociálnych parazitov.

    Po tom, ako svoje extrémistické názory v blogoch podpisoval bývalý vysokoškolský pedagóg okrem svojho mena aj inštitútom a fakultou, pre ktorú pacoval, mal problémy aj v samotnej univerzite. Zasadala Etická komisia Filozofickej fakulty v Prešovskej univerzite, ktorá skonštatovala, že profesor s extrémistickými názormi porušil etický kódex školy, a zišla sa aj disciplinárna komisia. Surmánkovi nepredĺžili zmluvu, ktorá sa mu končila, a tak teraz pracuje pre Mazureka s mesačnou odmenou 500 eur. Platy ostatných poslaneckých asistentov, ako aj ten Surmánkov, si môžete pozrieť TU.

    O Surmánkovom probléme v univerzite, rovnako ako aj o reakcii kotlebovcov, ktorá prišla, sme písali TU.

    - Reklama -