Nemecko prijme viac migrantov z Talianska

    0
    Minister spravodlivosti Andrea Orlando (vľavo) a minister vnútra Angelino Alfano (Autor: SITA)

     Alfano tento krok Nemecka privítal, podľa agentúry APA však kritizoval skutočnosť, že prerozdeľovanie migrantov v rámci Európskej únie bolo doteraz realizované len v minimálnom rozsahu, hoci Taliansko splnilo v tejto oblasti všetky svoje záväzky.

     Alfano zároveň vyzval Brusel na deportovanie migrantov, ktorí nemajú nárok na udelenie štatútu utečenca v Európe. “Ak EÚ nie je schopná zaistiť repatriáciu migrantov a integráciu utečencov, tak zlyhala. Problém utečencov je dôležitou výzvou pre budúcnosť EÚ. Ak sa utečenecká kríza nebude riešiť, hrozí, že EÚ zlyhá pod tlakom extrémistických hnutí, ktoré v súčasnosti vznikajú v celej Európe,” povedal Alfano v rozhovore pre dnešné vydanie talianskych novín Il Messaggero.

    Taliansky minister potvrdil, že jeho krajina sa bude aj naďalej angažovať v záchrane utečencov v Stredozemnom mori. Návrat zamietnutých migrantov je ale nutnosťou, zdôraznil. Tiež varoval pred koncom dohody o utečencoch s Tureckom. Znovuotvorenie balkánskej trasy by malo podľa neho katastrofálne následky pre bezpečnosť Európy, keďže ju uprednostňujú aj členovia tzv. Islamského štátu.

    - Reklama -