Ruský minister šokuje. Mnohí u nás neveria, že sa dá vyhrávať aj bez dopingu

    0
    Vitalij Mutko (Autor: TASR)

    Čo si máme o tom myslieť? Jeden z najmocnejších mužov v zákulisí ruského športu Vitalij Mutko prežíval posledných pár týždňov rozhodne náročné časy.

    Ruský minister športu mal veru čo vysvetľovať vzhľadom na dopingový megaškandál najväčšej krajiny sveta tesne pred štartom olympijských hier v brazílskom Riu de Janeiro.

    Hoci Rusko cestovalo do dejiska XXXI. letných olympijských hier v oklieštenej zostave, väčšina výpravy sa napokon pod piatimi kruhmi predstavila. 

    Najviac boli dopingovou kauzou postihnutí atléti, ktorí dostali celoplošný zákaz štartu v Riu vrátane hviezdnej žrdkárky Jeleny Isinbajevovej.

    Agenti v akcii

    Podľa zistení Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) došlo v Rusku k štátom riadenému a predovšetkým dlhodobému dopingu, keď boli ampulky so vzorkami kontaminovaného moču údajne zamieňané agentmi tajnej služby FSB za „čisté“ vzorky.

    V období rokov 2012 – 2015 malo ísť až o 643 prípadov, keď mali byť porušené zásady fair play a športovej etiky. Vládou krytý dopingový program mal kulminovať počas domácej zimnej olympiády v Soči v roku 2014.

    Po prevalení škandálu žiadal vysvetlenie od Mutka a spol. aj samotný Vladimir Putin. Krajine vtedy vážne hrozilo, že sa zopakuje história z roku 1984 a na olympijských hrách sa jej reprezentanti nepredstavia.

    Náročná výzva

    Podľa šéfa rezortu sú ruskí športovci skeptickí smerom k zahraničným antidopingovým orgánom, prípadne federáciám. Ba čo viac, Mutko si dokonca myslí, že odstrániť doping z ruského športu nebude rozhodne také jednoduché.

    „Nevyrovnali sme sa s problémom dopingu. Mnohí tréneri, a na moje nesmierne sklamanie aj športovci, sú presvedčení, že bez dopingu sa nedá víťaziť. Neveria antidopingovému systému, keď vnímajú jeho nedostatky a dvojaké metre,“ povedal Mutko pre štátnu agentúru TASS.

    Ako ďalej uviedol Mutko, ktorého meno, mimochodom, tiež rezonovalo medzi možnými vinníkmi: „Už sme urobili krok vpred a nevidí to len slepý či nepriateľ. Stále však zostáva penzum práce,“ je si vedomý Mutko.

    Na čo narážal?

    Trochu tajomne však vyznieva Mutkov výrok ohľadom budúceho progresu, respektíve celkového zlepšenia úrovne ruského športu.

    „Ako krajina máme veľké rezervy a možnosti. Tiež máme svoje ciele a úlohy, ktoré nám jasne stanovil prezident krajiny, ako aj plán na rozvoj športu,“ uzavrel pre TASS Mutko.

    Zdroj: Youtube

    - Reklama -