Nová metla dobre metie? Hlina zavádza v KDH nevídané poriadky

    0
    Alojz Hlina (Autor: Peter Števkov)

    Pred týždňom navrhlo na svojom zasadnutí predsedníctvo Kresťansko-demokratického hnutia (KDH) úpravu interných stanov v rámci strany.

    Vedenie mimoparlamentnej strany chce po novom zaviesť, aby sa členmi KDH nemohli stať občania, ktorí boli v minulosti členmi, respektíve spolupracovníkmi komunistickej ŠtB.

    Rovnaký postup sa má uplatňovať aj pri osobách, ktoré boli členmi Ľudových milícií, ako aj strán hlásiacich sa k fašistickej a komunistickej ideológii.

    „Ak tento návrh prejde, tak KDH bude prvou takouto stranou na Slovensku a asi jednou z prvých v Európe, ktorá sa v otázke možného členstva jednoznačne vyhraní ľuďom, ktorí aktívne podporovali alebo podporujú ideológie, ktoré ničili ľuďom životy,“ uviedol v komentári pre portál Aktualne.sk predseda kresťanských demokratov Alojz Hlina.

    Aktuálny problém

    Nepríjmanie bývalých eštebákov, prípadne milicionárov má mať už skôr symbolický charakter. Naopak, neprijatie ľudí do tradičnej, konzervatívnej partaje, ktorí boli v minulosti spätí s fašistickou, respektíve komunistickou rétorikou, je podľa Hlinu, žiaľ, dnes naďalej aktuálnou témou.

    Samotné KDH má prioritný záujem ochrániť parlamentnú demokraciu a slobodu. A práve jasné názorovo-hodnotové vyhranenie sa strany od podobného typu ľudí poskytuje aspoň jednu z mála takýchto možností.

    „Nepreceňujeme to, že občania sa rozhodnú do takej strany nevstúpiť z obavy, že ak by následne takúto stranu opustili, KDH by ich za člena neprijalo. Ak však takéto ustanovenie odradí v budúcnosti čo i len jedného mladého človeka, aby vstúpil do strán, ktorých programom je závisť (komunizmus) a nenávisť (fašizmus), tak to malo význam a môžeme povedať, že sme k zápasu o slobodu aspoň trochu prispeli,” dodal Hlina.

    - Reklama -