Ak vyhrá Trump, zásadne to zmení vzťahy s Čínou. Peking by ale veľmi jasať nemal

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Vzťahy medzi Čínou a USA sú v súčasnosti veľmi napäté. Dve najväčšie svetové ekonomiky majú zároveň aj najvyššie vojenské rozpočty a rozdeľuje ich situácia v Juhočínskom mori, kde si Čína robí nároky na Spratlyove ostrovy. Na tie si však nárokuje ďalších päť krajín, ktoré od USA chcú, aby sa postavili na ich stranu. Akékoľvek ďalšie vyostrenie vzťahov medzi nimi by mohlo mať nedozerné následky.

    Hillary Clintonová tvrdí, že Číne je nutné sa postaviť a donútiť ju hrať podľa medzinárodných pravidiel. Zároveň zdôrazňuje, že je s ňou potrebné spolupracovať. Zato Donald Trump chce s Čínou obchodovať, ale za tvrdých podmienok, a cez ekonomiku ju donútiť, aby rokovala s USA ako rovný s rovným.

    USA a Čína sú dve najväčšie svetové ekonomiky s najvyššími vojenskými rozpočtami. Celý svet potrebuje, aby spolu vychádzali, udržiavali mier a čelili svetovým problémom, ako sú klimatické zmeny či jadrová Severná Kórea,“ píše AP. Obe krajiny sú vzájomne ekonomicky veľmi previazané a od seba závislé. Čína vlastní najväčšiu časť amerického dlhu a čínske investície do USA predstihli tie americké do Číny.

    Námorné podpichovanie

    Rast jej ekonomiky však spomaľuje prezident Si Ťin-pching, ktorý sa snaží podporovať domácu spotrebu, aby tak obmedzil závislosť jeho krajiny od zahraničného obchodu. V tom ho okrem iného podporuje aj Washington, ktorému ale prekážajú mnohé trhové obmedzenia a veľmi lacný vývoz, na ktorom Čína trvá.

    V súčasnosti leží hlavný problém oboch mocností uprostred Juhočínskeho mora. Ide o niekoľko malých ostrovov, na ktoré si Čína nárokuje a okolo ktorých stavia svoje vlastné ostrovy a osadzuje ich vojenským vybavením. S tým však nesúhlasia okolité krajiny, ktoré si na ostrovy taktiež nárokujú.

    USA sa pritom pravidelne okolo ostrovov plavia, aby dali najavo, že ide o slobodný priestor, ktorý nikomu nepatrí. To však Čína pokladá za provokáciu. Výsledkom tohto námorného podpichovania bolo zo strany Číny odmietnutie rozhodnutia medzinárodného tribunálu, ktorý zasadol na popud Filipín a rozhodol, že Čína nemá na Spratlyove ostrovy nárok. Takéto ekonomické a strategické napätie medzi dvoma svetovými mocnosťami môže priamo ovplyvniť americký pracovný trh, mzdy, spotrebiteľské ceny i bezpečnosť.

    - Reklama -