Nečakané. Väčšina Izraelčanov a Palestínčanov je stále za mier v podobe dvoch štátov

    0
    Zastrelený Palestínčan v Izraeli (Autor: SITA)

     Z výsledkov júnového prieskumu vyplýva, že 51 percent Palestínčanov a 59 percent Izraelčanov naďalej podporuje riešenie v podobe dvoch štátov. Vyše polovica židov (53 percent) podporuje vznik nezávislého palestínskeho štátu, v prípade arabskej menšiny v Izraeli je to až 87 percent. Naopak, len 34 percent Palestínčanov a 20 percent Izraelčanov podporuje myšlienku jednotného štátu, v ktorom by mali obe entity rovnaké práva.

    Prieskum tiež ukázal, že po dvoch desaťročiach neúspešných mierových snáh je nedôvera medzi oboma stranami vysoká: 89 percent Palestínčanov považuje židov za nedôveryhodných, to isté si 68 percent židov myslí o Palestínčanoch.

    Posledné kolo mierových izraelsko-palestínskych rokovaní stroskotalo pred dvoma rokmi a ich skoré obnovenie sa zdá byť nepravdepodobné. Prieskum sa uskutočnil na vzorke 1270 Palestínčanov a 1184 Izraelčanov a má štatistickú odchýlku tri percentá. Jeho autormi sú izraelská politologička Tamar Hermannová a riaditeľ palestínskeho centra pre politiku a prieskumy Chalíl Šikaki. 

    - Reklama -