Americký minister zahraničia v Keni. Na stole sú regionálna bezpečnosť a extrémizmus

    0
    Minister zahraničných vecí USA John Kerry (Autor: SITA)

     Kerryho na nairobskom medzinárodnom letisku privítala kenská ministerka zahraničných vecí Amina Mohamedová. Hovorca kenského prezidenta Uhurua Kenyattu už predtým avizoval, že Kerry bude s Kenyattom rokovať o regionálnej bezpečnosti a stabilite.

    Hovorca tiež uviedol, že predmetom rokovaní oboch štátnikov budú najmä aktuálne zahraničnopolitické otázky vrátane stabilizácie nepriaznivej bezpečnostnej situácie v Južnom Sudáne, ako aj najnovší vývoj udalostí v Burundi a Somálsku.

    Somálsko si v septembri zvolí nový parlament a v októbri sa tam budú konať prezidentské voľby. V krajine navyše pôsobí islamistické hnutie aš-Šabáb napojené na teroristickú sieť al-Káida.

    V Burundi vládne napätie od apríla minulého roka, keď sa tamojší prezident Pierre Nkurunziza rozhodol uchádzať sa po tretí raz o úrad najvyššieho predstaviteľa štátu. To vyústilo do potlačeného pokusu o vojenský prevrat i následných pouličných protestov. Nkurunziza vo voľbách nakoniec zvíťazil, ale jeho oponenti tvrdia, že sa tak stalo protiprávne, pretože podľa ústavy už nemal právo kandidovať.

    - Reklama -