Prokurátori podali 685 protestov voči nariadeniam obcí, miest a krajov

    0
    Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

    To je až 93-percentná úspešnosť. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. “V činnosti prokuratúry a jej poznatkoch o stave zákonnosti každoročne zisťujeme množstvo závažných nedostatkov aj v normotvornej činnosti obcí,” priblížila hovorkyňa.

    Podľa zamerania boli najčastejším predmetom preskúmania VZN upravujúce problematiku miestnych daní a poplatkov, školstva a podnikania.

    Ako príklad možno podľa slov Predajňovej uviesť VZN mestskej časti Bratislava – Karlova Ves č. 2/2011 o dodržiavaní čistoty a poriadku na území mestskej časti Bratislava – Karlova Ves. Mestská časť v tomto VZN stanovila povinnosť vlastníkom nehnuteľností, správcom alebo užívateľom nehnuteľností bezodkladne odstrániť akékoľvek znečistenie na priľahlom verejnom priestranstve vo vzdialenosti 22 metrov od hranice užívanej nehnuteľnosti na všetky strany.

    Mestská časť nad rámec zákonného zmocnenia daného v cestnom zákone rozšírila povinnosť vlastníkov nehnuteľností, správcov alebo užívateľov nehnuteľností odstraňovať znečistenie verejných priestorov priliehajúcich k užívaným nehnuteľnostiam.

    Podľa Predajňovej uložením takejto povinnosti boli obyvatelia nútení, aby konali niečo, čo im zákon neukladá. Mestská časť tak porušila svoju povinnosť konať len v súlade so zákonom a v jeho medziach.

    - Reklama -