Exšéf NATO: Obama zlyhal. Spojené štáty musia byť svetovým policajtom

    0
    Dánsky expremiér Rasmussen sa včera prostredníctvom videa, ktoré zverejnil na svojom facebooku, pozastavil nad tým, že sýrsky prezident Bašár Asad v roku 2013 použil proti vlastnému národu chemické zbrane a USA to nepotrestali, hoci pôvodne v takom prípade sľúbili vojensky zasiahnuť.
     
    Obamovo rozhodnutie nakresliť neslávnu červenú čiaru pri variante, keď Asad v Sýrii použije chemické zbrane, a potom v takej situácii nekonať, bolo podľa môjho názoru katastrofou,“ vyhlásil Rasmussen s tým, že Obamovo počínanie vytvorilo pochybnosti o americkom záväzku viesť svet, čo zase podnietilo nepriateľov slobody“ a ponechalo sýrske obyvateľstvo na milosť nemilosrdnému diktátorovi.
     
    Exšéf NATO kriticky podotkol, že americké zdráhanie vytvorilo akési vákuum, z ktorého ťaží ruský prezident Vladimir Putin a samozvaný Islamský štát.
     
    Svet potrebuje žandára, a tým policajtom musia byť Spojené štáty americké,“ zdôraznil Rasmussen, ktorý v súčasnosti podľa ČTK vlastní poradenskú firmu a pôsobí ako poradca ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

    Clintonová či Trump?

    Budúci americký prezident musí podľa jeho názoru stáť v prednej línii, a nie sa schovávať vzadu.
     
    Hoci vo videu konkrétne nikoho nemenoval, server the Local uvádza, že v diskusii pod videom Rasmussen nepriamo vyjadril podporu kandidátke demokratov Hillary Clintonovej.
     
    S Hillary Clintonovou som úzko spolupracoval počas tých štyroch rokov, čo pôsobila ako americká ministerka zahraničia. Som si istý, že má vôľu viesť,“ uviedol exšéf NATO.
     
    Oproti tomu od republikánskeho kandidáta podľa Rasmussena nemožno očakávať, že sa ujme úlohy žandára. Exšéf NATO s odkazom na predchádzajúce vyjadrenie Donalda Trumpa tvrdí, že Trump prakticky odmietol prevziať globálne vodcovstvo.
     
    Ale nikdy neviete, ako sa ľudia budú správať, keď sa stanú prezidentmi,“ doplnil Rasmussen.

    Autor: luš

    - Reklama -