Šokovaní radní z nemeckého mesta. Toto im povedali utečenci, keď mali ísť pracovať

    0
    Ilustračné foto: migranti prichádzajúci do Európy (Autor: TASR)

    Keďže žiadatelia o azyl nemôžu podľa platných imigračných predpisov Európskej únie pracovať, vytvorili pre migrantov zdržiavajúcich sa v mestečku Waldenburg dobrovoľné pracovné miesta. Cieľom bolo povzbudiť novoprichádzajúcich obyvateľov do regiónu Zwickau a pomôcť im lepšie sa začleniť do miestnej komunity. Miestna mestská rada navyše schválila výdavky niekoľko sto eur, ktoré sa mali použiť na nákup pracovných odevov.

    Celkovo vytvorili sedem pracovných miest, migranti mužského pohlavia sa obliekli do nových pracovných odevov a mali odísť pracovať. Keď sa však dozvedeli, že za dvadsať hodín práce dostanú asi 20 eur, odmietli odísť do práce. Radní mesta boli náhlym odmietnutím utečencov nepríjemne prekvapení a ich prekvapenie sa zmenilo na ťažký šok v momente, keď im utečenci osvetlili svoj pohľad na vec.

    Sú tu na pozvanie

    Hoci priaznivci kancelárky Angely Merkelovej odmietajú, že by Merkelová fakticky do Európy a Nemecka pozvala stovky tisíc utečencov z krajín Blízkeho východu a Afriky, mnohí utečenci jej veľkorysé gesto skutočne vnímajú ako pozvanie. Konkrétne utečenci z Waldenburgu radným oznámili, že sú hosťami kancelárky a ako takí jednoducho pracovať nemusia. Ďalej uviedli, že v Nemecku je podľa ich informácií minimálna mzda 8,5 eur na hodinu a tú by im tiež mesto malo zaplatiť.

    Hoci sa radní pokúšali s migrantmi komunikovať a znovu im trpezlivo vysvetliť, aká je ich situácia, žiadatelia o azyl sa do práce vrátiť odmietli. “Zvolali sme za prítomnosti tlmočníka zvláštne stretnutie, kde sme ich o celej situácii informovali. Bohužiaľ, žiadny kompromis sa nám nepodarilo dosiahnuť a všetkých sedem pracovných miest sme zrušili,” povedal podľa portálu Express starosta východosaského Waldenburg Bernd Pohlers.

    Starosta Pohlers sa podľa svojich slov rozhodol o celej kauze verejne prehovoriť, aby upozornil na problémy spojené s masívnou migráciou. “Som si vedomý, že moje výroky môžu nahrávať odporcom prijímania utečencov. Ale potom, čo som získal peniaze od miestnej komunity na utečencov a všetko sa skončilo týmto spôsobom, cítil som potrebu verejne vystúpiť,” vyhlásil starosta Waldenburgu s tým, že žiadatelia o azyl do dnešného dňa stále nepracujú.

    - Reklama -