Blaha rozprával o Slovensku v zahraničných novinách. Ako smerák opísal náš národ?

    0
    Luboš Blaha (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Novinár Davide Lerner, ktorý Blahu spovedal, nezabudol podotknúť, že jeho kanceláriu zdobia busty Che Guevaru, Fidela Castra, Huga Cháveza či Karla Marxa. „Ale keď dôjde na európsku migračnú krízu, Blaha prejavuje veľmi málo medzinárodnej solidarity, ktorú prejavovali jeho vzory,“ myslí si o smerákovi Lerner a ako príklad uvádza Blahov výrok, ktorý sa týka utečencov aj Rómov. „Ak sa má Slovensko podieľať na bremene a zobrať utečencov, potom by si zvyšok Európskej únie mal zobrať niekoľko z nášho pol milióna Rómov na výmenu,“ vyhlásil totiž Blaha.

    Podľa Lernera nie je smerákov názor na Slovensku veľmi neobvyklým javom. Pripomenul tiež, že Slovensko, ktoré predsedá EÚ, zároveň bojuje s obdobím vzostupu nacionalizmu a xenofóbie. Pripomenul tiež vyhlásenia premiéra Roberta Fica, ktorý tvrdil, že Slovensko bude prijímať len kresťanských utečencov, či to, že vláda bude monitorovať každého moslima v krajine.

    Fico je odvážny

    Blaha svojho straníckeho šéfa obhájil. „Fico bol odvážny a v práve,“ vyhlásil smerák a dodal, „Marxovým najväčším učením je, že pokiaľ ide o riešenie politických problémov, je potrebné byť realistický.“ Podľa Blahu vláda nemôže presadzovať migračnú politiku otvorených dverí, pretože verejnosť si želá niečo iné. „Inak by to zvýšilo popularitu fašistov,“ myslí si Blaha.

    Podľa Lernera nie je vzostup fašizmu na Slovensku prekvapujúcim javom. Po teroristických útokoch, pochopiteľne, vzrástli obavy v „kultúrne a rasovo homogénnej krajine“, ako je Slovensko a krajiny V4. „Keď sa prejdete po centre Bratislavy, uvidíte len bielych ľudí, čo ostro kontrastuje s inými hlavnými mestami v západnej Európe,“ píše novinár.

    „Sme malý a etnicky homogénny kresťanský národ,“ prezentuje Slovensko v zahraničí Blaha a dodáva rečnícku otázku, „ak mulitkulturalizmus zlyháva na miestach ako Paríž a Brusel, prečo by sme ho mali skúšať tu?“

    - Reklama -