Budeme sa chodiť učiť robiť biznis či vzdelávať sa na Nový Zéland? Lajčák v tom má jasno

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    Obe krajiny sú si podľa Lajčáka podobné hodnotami, na ktorých boli vybudované. „Nový Zéland je krajina, ktorá nás môže v mnohom inšpirovať. Je to dobre spravovaná krajina. Krajina, ktorá je druhá v celosvetovom rebríčku krajín s najlepšími podmienkami na biznis. Ale takisto sa môžeme inšpirovať skúsenosťami Nového Zélandu v oblastiach, ako je znižovanie nezamestnanosti mladých, rozvoj duálneho vzdelávania, rozvoj informačných technológií,” dodal.

    Podľa Lajčáka veľmi obľúbeným medzi Slovákmi je program pracovných dovoleniek na Novom Zélande. Ročne ich môže využiť 100 Slovákov. Slovenský šéf rezortu diplomacie v tejto súvislosti požiadal svojho rezortného kolegu o navýšenie počtu miest v tomto programe. Tie sa podľa McCullyho odvíjajú od veľkosti krajiny a počtu obyvateľov.

    „Pokúšame sa rozšíriť tento počet. Nestane sa to zajtra, ale dúfam, že sa to stane v najbližšom období,” prisľúbil novozélandský minister. Ročne na Nový Zéland vďaka tomuto ročnému programu príde okolo 65.000 ľudí z celého sveta.

    - Reklama -