Viete, kde sa žije najlepšie? V Bratislave aj Košiciach zaplačete, i keď…

    0
    Melbourne je hlavným mestom austrálskeho štátu Viktória (Autor: Facebook, City of Melbourne)

    Suverénna nadvláda. Austrálske mesto Melbourne sa už šiestykrát po sebe umiestnilo na samom vrchole prestížneho rebríčka organizácie Economist Intelligence Unit (EIU) s podtitulom Index najlepších miest pre život. Celkovo bolo hodnotených 140 miest.

    Hlavnými hodnotiacimi kritériami boli stabilita, zdravotná starostlivosť, kultúra, životné prostredie, vzdelávanie a infraštruktúra.

    Ako informovala tlačová agentúra DPA, Varšava a Bratislava sú v desiatke krajín, ktoré dosiahli za uplynulých päť rokov podľa správy EIU najvýraznejšie zlepšenie životných podmienok.

    Malé rozdiely

    Maximálny počet bodov, ktorý mesto mohlo získať, bol 100 bodov, pričom víťazné mesto Melbourne sa môže popýšiť ziskom 97,5 bodu.

    „Sústavne plánujeme a realizujeme opatrenia, ktoré budú naďalej zlepšovať kvalitu nášho života,“ nechal sa počuť rozradostený starosta víťazného mesta Melbourne Robert Doyle. 

    Zaujímavosťou je, že rozdiel medzi prvými štyrmi mestami bol ozaj nepatrný – vždy 1 desatina bodu.

    Druhá v poradí Viedeň tak dosiahla skóre 97,4. Tretí Vancouver 97,3 a štvrté Toronto 97,2. V pomyselnej top 10 má Európa zastúpenie v troch prípadoch (Viedeň, Helsinki, Hamburg), no napríklad Spojené štáty nemajú v elitnej desiatke, pre niekoho možno trochu prekvapujúco, žiadneho reprezentanta.

    Vojny a násilie ako najväčšie mínus

    Asi neprekvapí, že na opačnom póle rebríčka skončil sýrsky Damask. Len tesne nad ním sa umiestnilo hlavné mesto Líbye Tripolis, respektíve nigérijský Lagos. Medzi desiatkou najhorších miest sa nachádza aj jedno európske mesto, menovite ukrajinský Kyjev. 

    Samozrejme, na celkovom hodnotení mal výrazný podiel aj medzinárodný terorizmus. Je preto logické, že mestá ako Paríž, Istanbul či Mníchov sa umiestnili nižšie než v rokoch minulých.

    Čína ani USA nedominovali

    Ako povedal pre americkú stanicu CNBC jeden z hlavných zostavovateľov Indexu Simon Baptist: „Najvýraznejšie posuny v rebríčku spôsobila práve otázka celkovej bezpečnosti.“

    Čínske mestá si mierne pohoršili pre možnú eskaláciu napätia v spore o Juhočínske more. To veľké mestá v USA strácali body najmä pre vysokú mieru kriminality, prípadne rasové a pouličné nepokoje.

    Veľkým megalopolisom nepridávajú ani konštantné dopravné zápchy a s tým spojené problémy so znečistením ovzdušia. 

    Najlepšie mestá pre život:

    1. Melbourne (Austrália)   97,5
    2. Viedeň (Rakúsko)      97,4  
    3. Vancouver (Kanada) 97,3
    4. Toronto (Kanada) 97,2 
    5. Adelaide (Austrália) 96,6
    6. Calgary (Kanada) 96,6
    7. Perth (Austrália) 95,9
    8. Auckland (Nový Zéland) 95,7
    9. Helsinki (Fínsko)  95,6
    10. Hamburg (Nemecko)  95,0 
    - Reklama -