Nebezpečné Rio. Ozbrojená lúpež britských olympionikov. Okradli aj Američanov. Polícia ich viní z klamstva

    0
    Olympijské hry v Riu sa môžu podľa viacerých zdrojov zapísať do histórie ako jedny z najhorších, či už ide o samotné prípravy, bezpečnosť, antidopingové škandály, neukáznených fanúšikov, ktorí vykrikujú vždy, keď súťažia atléti iných národov, alebo celkový priebeh hier, hygienu a kvalitu služieb. Bezpečnosť je pritom prvoradou úlohou organizátorov, ale tá značne kríva. Dôkazom toho sú viacnásobné krádeže, ktorých obeťami boli samotní športovci, a neraz priamo v olympijskej dedine, kde sú ubytované tímy. 

    Športovci na dostrel 

    Britským atlétom vedenie ich tímu poslalo oficiálny email, v ktorom ich varuje, že mimo areálu olympijskej dediny sa pohybujú len na vlastné nebezpečenstvo. Toto varovanie prišlo potom, keď jedného z členov olympijského tímu Veľkej Británie v noci prepadli so strelnou zbraňou v ruke. Denník The Guardian píše, že incident sa stal v utorok v noci v centre Ria, kam sa chodia baviť nielen turisti, ale aj športovci a členovia organizačných tímov z desiatok krajín.  
     
    Správa o tom, že jeden z britských atlétov čelil strelnej zbrani, spôsobila šok a vedenie tímu uviedlo, že opúšťať stráženú olympijskú dedinu nestojí za riziko, ktoré v uliciach Ria hrozí nielen v noci. Krádeže sú doslova na dennom poriadku. 
     
    Varovanie pre členov britského olympijského tímu nie je žiaden zákaz pohybu mimo ubytovacích priestorov, ale skôr dobrá rada v záujme bezpečnosti. „Musíte informovať člena tímového manažmentu, ak opúšťate dedinu a plánujete zostať vonku cez noc, prosím, urobte tak skôr, než odídete,“ cituje z britského varovania Guardian. 
     
    V oficiálnom emaile sa ďalej píše, že by bolo lepšie v noci do Ria nechodiť, pretože hrozia ozbrojené lúpeže. „Rio nie je bezpečné prostredie a úroveň kriminality v uplynulých dňoch dosahuje vrchol. Dobre si rozmyslite, či budete riskovať opustenie (olympijskej) dediny, keď skončíte vo svojich disciplínach,“ varuje email britských atlétov. 

    Američanom zhabali pasy

    Obeťami krádeže sa v Riu de Janeiro údajne stali aj reprezentanti Spojených štátov. Plavci Gunnar Bentz, Jack Conger, James Feigen a Ryan Lochte nahlásili na polícii, že ich v Riu okradli so zbraňou v ruke, ale teraz je z toho väčší problém, ako sa mohlo na začiatku zdať. Prvým dvom menovaným totiž zakázali odísť z krajiny a vysadili ich z lietadla, keď už boli na odchode do USA. Polícia im podľa CNN odobrala pasy.  
     
    Polícia tvrdí, že vo výpovediach štvorice amerických plavcov sú nezrovnalosti a podozrieva ich z krivej výpovede. Preto úrady požiadali, aby zostali v krajine, kým sa prípad nevyšetrí. Zlatý medailista Ryan Lochte sa stihol vrátiť do USA ešte v pondelok, dva dni pred tým, ako mali policajti k dispozícii rozhodnutie prokurátora. James Feigen je pravdepodobne stále v Brazílii. 
     
    - Reklama -