Za dobré správanie mu znížili trest na polovicu. Nemecký radikál vraj nie je hrozbou

    0
    Zatýkanie ľudí podozrivých z príprav teroristických útokov v Berlíne (Autor: SITA)

    Nehrozí od neho žiadne nebezpečenstvo. Aspoň tak ubezpečuje verejnosť nemecká polícia ohľadom prepustenia 36-ročného Fritza Gelowicza, ktorý bol v roku 2010 právoplatne odsúdený. Gelowicz dostal 12-ročný trest, keďže v roku 2009 sa priznal, že mal v pláne útočiť na americké ciele v Európe.

    Gelowicz absolvoval výcvik v Pakistane pod krídlami zoskupenia, ktoré bolo odnožou teroristickej organizácie al-Káida.

    Ostal už len jediný

    Ako spomína vo svojom článku denník New York Times, Gelowicz spolu so svojimi tromi komplicmi dostali pomenovanie „Sárska bunka“ (podľa spolkového štátu Sársko), pričom na islam konvertoval ešte ako tínedžer.

    „Plánovali ste zverské jatky s nespočetným množstvom obetí,“ vypočuli si vtedy na súde od vrchného sudcu Ottmara Breidlinga obžalovaní, respektíve odsúdení. Vo väzení však zo zlovestného kvarteta ostal už len Atilla Selek – Nemec s tureckými koreňmi, ktorý dostal, paradoxne, nižší (11-ročný) trest ako Gelowicz.

    „Sárska bunka“ mala v úmysle napadnúť dôležitú leteckú základňu Ramstein Air Base na juhozápade Nemecka.

    Na obavy nemeckej verejnosti, ako aj amerických spravodajských služieb, odpovedal Gelowiczov obhajca Dirk Uden tvrdením, že „jeho klient všetko oľutoval a žiadne nebezpečenstvo od neho nehrozí“. Navyše sa bude musieť pravidelne hlásiť príslušným úradom v dohodnutých termínoch.

    Neteší ho to

    Úplne iný názor ale zastáva nemecký expert a terorizmus Guido Steinberk.

    „Fritz Gelowicz je u nás známa firma. Bohužiaľ, v otázkach terorizmu sme až príliš mäkkí. To je evidentné pri porovnaní s Britmi, Francúzmi či Američanmi. Dokonca aj Rakúšania sú v tomto smere ďalej,“ uviedol rozhorčene Steinberk.

    Zostáva len veriť, že Gelowicz bude na slobode „sekať dobrotu“.

    - Reklama -