Dobrovoľníčka: Priviezli sme do Afriky jedlo zadarmo. Potom sme chceli, aby sa snažili aj sami, ale oni…

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Breitbart.com)

    Tento rok v júli v Južnom Sudáne vypukli nepokoje a sú vraj dve verzie, prečo k nim došlo. Tá prvá hovorí, že to bol úplne náhodný konflikt, ktorý vyvolala roztržka dvoch armád – vládnej a opozičnej. Výsledkom bol štvordňový konflikt, ktorý si vyžiadal niekoľko mŕtvych.

    Druhá verzia hovorí, že opozičná skupina sa neustále mobilizuje a vznikne niečo väčšie. Čo je ale skutočnosť, nikto nedokáže odhadnúť. Situácia je tam nestabilná a nikto nedokáže určiť, kedy sa tam vrátiť a či sa všetko nezačne znova. Sama Huberová musela byť z krajiny evakuovaná.

    Koreňom problému sú vzťahy medzi dvoma hlavnými kmeňmi, medzi ktorými existuje konflikt od nepamäti. Jeden kmeň reprezentuje prezident, druhý viceprezident. Svoje záujmy tu majú aj iné štáty, ktoré podporujú buď jednu, alebo druhú stranu konfliktu. Krajina má tiež veľké nerastné bohatstvo – ropu, zlato.

    V Južnom Sudáne žije 10,5 milióna obyvateľov, pre polovicu z nich nie je zabezpečená potravinová bezpečnosť. V hlavnom meste sú organizácie, ktoré iba zásobujú obyvateľov jedlom. Vojaci sú mnohokrát mesiace bez platu, bez jedla, preto rabovali a väčšina veľkých skladov s jedlom tak bola vyrabovaná. Krajine teraz preto hrozí hladomor.

    Podľa Huberovej je dôležité premýšľať ako ľuďom správne pomôcť. Nie je podľa nej dobrá pomoc, keď iba priveziete jedlo a zase odídete. Alebo v čase krízy priveziete semená a odídete. Môže totiž byť obdobie, keď semená nevysadia, ale snívajú, takže počas niekoľkých dní tamojší ľudia zase nič nemajú.

    Ak by sa napríklad stavali vodné rezervoáre, je možné do toho miestnu komunitu zapojiť, aby si to stavali sami. Keď sú do projektu zapojení, o vec im potom skutočne ide. Keď im ale vozíte niečo zadarmo, oni si na to zvyknú a zdá sa im to samozrejmé. „Takže ak by ste im chceli urobiť projekt, kde ich do toho zapojíte, a napríklad poviete, my vás do toho zapojíme, dáme vám túto pomoc, ale potrebujeme, aby ste si to postavili sami, tak oni vďaka predchádzajúcim niekoľkým rokom, keď to dostali zadarmo, to odmietnu. Oni si povedia, prečo by som to robil, keď to môžem dostať zadarmo. Nehovorím, že je to všade tak, ale malo by sa to premyslieť, aby to pre tých ľudí malo skutočný účinok,” uviedla Huberová.

    Celé video je TU.

    - Reklama -