Pražský imám: Že chceme dobyť svet a všetko ostatné vymazať z povrchu zemského? Áno, ale len teoreticky, nebojte sa

    0
    Čítanie z Koránu pri modlitbách (Autor: SITA)

    Samer Shehadeh je pražský moslimský duchovný. Vyštudoval islamské právo šaría a teraz sa podľa svojich slov zameriava na vzdelávanie moslimskej komunity v islame a osvetu nemoslimskej verejnosti tak, aby dokázala rozlíšiť, čo islam je a čo nie.

    Ako moslim v Česku vraj nemá problém praktizovať svoju vieru a ani sa zatiaľ nestretol so žiadnou diskrimináciou. Zaznamenal však, že tuzemské ovzdušie voči moslimom a islamu povážlivo oťažieva. Príčinu vidí Shehadeh v protiislamskej mediálnej kampani. Najmä bulvár totiž podľa neho zovšeobecňuje, prehliada fakty a o svete islamu informuje prevažne negatívne.

    Niektoré moslimky prestali nosiť šatky

    Hoci nemá Shehadeh problém vyznávať v Česku vieru, často čelí verbálnym útokom zo strany Čechov. Prakticky zakaždým, keď vyrazí so ženou na nejaké verejné miesto, kričia na nich a nadávajú im. Veľa moslimiek si vraj už preto dokonca dalo dole šatky. Shehadeh však jedným dychom dodáva, že nemôže generalizovať, pretože množstvo Čechov sa k nim správa prívetivo.

    V ďalšej časti rozhovoru moslimský duchovný spochybnil tvrdenie riaditeľa Odboru vonkajších vzťahov Arcibiskupstva pražského Milana Badala o tom, že islam má svetovládne tendencie. Shehadeh vysvetlil, že moslimovia skutočne veria, že pred súdnym dňom dôjde k ovládnutiu sveta, a sú presvedčení, že islamské právo šaría je najideálnejšia úprava pre spoločnosť i štát.

    Avšak jedna vec je teória, iná prax. Shehadeh sa pokúsil upokojiť všetkých tých, ktorí by sa po jeho slovách mohli začať báť, tým, že sa nikdy nestalo, že by moslimovia dobyli svet a vymazali z povrchu zemského všetky ostatné režimy. Uvedené predstavy doposiaľ zostali v teoretickej rovine.

    Problémom sú vojenské zásahy 

    K radikalizácii moslimov v Európe dochádza podľa moslimského duchovného preto, že sa v nich hromadia emócie a sužujú ich pocity bezradnosti. Keď sa navyše pozerajú, ako sa veľmoci sprisahali proti niektorým moslimským národom, ako je Sýria a Irak, kde sú ľudia vyvražďovaní po desiatkach každý deň, a ako reakciu na to pozorujú len diplomatické proklamácie a žiadny vojenský zásah, prípadne zásah namierený proti moslimom, majú pocit, že musia ísť pomôcť svojim spoluveriacim.

    Riešenie vidí Shehadeh v nátlaku obyvateľov Západu na vlády ich krajín, aby prestali vojensky zasahovať v moslimských krajinách a pomáhať Rusku a ďalším veľmociam v masakroch, ku ktorým tam dochádza.

    Autor: luš

    - Reklama -