Otrasné! Rusi vraj páchajú v Sýrii zverstvá zakázanými zbraňami, ľudia trpia

    0
    Sýrsky prezident Bašár al-Asad (Autor: SITA)

    Je 29. júl a lekári v malej nemocnici v meste Aleppo čakajú na príchod ranených. Len najvážnejšie zranené osoby dostanú luxus nosidiel.

    Prichádza Mawan. Má deväť mesiacov. Bol príliš blízko barelovej bomby, ktorú zhodila Asadova armáda. Mawan nemal šťastie, lebo mu nebolo dobre a jeho strýko ho viezol do nemocnice, keď spadla bomba. Ale mal šťastie, lebo prežil. Jeho strýka Samira bomba zabila. A rovnako aj ďalších troch ľudí. Server k tomu podotýka, že Aleppo je v súčasnosti najhoršie mesto na svete.

    Server Aktuálně.cz zase píše, že Rusko využíva v bojoch v Sýrii zápalné zbrane, ktoré ohrozujú civilné obyvateľstvo a spôsobujú požiare. Organizácia Human Rights Watch (HRW) totiž tvrdí, že len za posledných šesť mesiacov vie o minimálne osemnástich takýchto prípadoch.

    Extrémne bolestivé

    „Sýrska vláda a Rusko by okamžite mali prestať útočiť v civilných oblastiach zápalnými zbraňami,” apeluje Steve Goose z HRW. „Spôsobujú hrozné zranenia a neznesiteľnú bolesť, takže by ich používanie v oblastiach obývaných civilistami mali všetky krajiny odsúdiť.” Ním spomínané horľaviny spôsobujú extrémne bolestivé a ťažko liečiteľné popáleniny a ťažko uhasiteľné požiare.

    HRW zozbierala o používaní zápalných bômb pri ruských náletoch fotografické a audiovizuálne dôkazy, ktoré nasnímali obyvatelia napadnutých miest. Ide buď o obrázky už vybuchnutých bômb na zemi s viditeľným označením, zdokumentované škody, ktoré napáchali, alebo dokonca videozáznamy priamo z útoku. Podľa svedkov pri nich utrpelo zranenia prinajmenšom 12 civilistov.

    Rozsah nasadenia bômb podľa HRW výrazne vzrástol od minulého septembra, keď sa do občianskej vojny v Sýrii zapojilo Rusko. Množstvo krajín – okrem európskych i USA či Turecko – pritom ich využívanie zavrhlo.

    Celý text je TU a TU.

    - Reklama -