Minister cez Facebook: Od septembra pošleme na Cyprus viac vojakov

    0
    Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: Ministerstvo obrany SR)

    “Dvaja vojenskí policajti a osem vojakov, ktorí budú plniť svoje úlohy v nárazníkovej zóne, odíde s novou rotáciou. Okrem nás navýši počet svojich vojakov aj Argentína a Veľká Británia,” uviedol šéf rezortu obrany na sociálnej sieti. Navýšenie vojakov je podľa Gajdoša v súlade s platným mandátom, ktorý je až na 280 vojakov.

    O navýšenie počtu vojakov v operácii UNFICYP požiadala Slovensko Organizácia Spojených národov. Minister o tom informoval už počas svojej júnovej návštevy na Cypre, kde zavítal medzi slovenských vojakov. “Požiadavka je daná, analyzuje ju náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR a pokiaľ bude potrebné, budeme navyšovať,” uviedol vtedy Gajdoš.

    Slovenskí vojaci pôsobia na Cypre na veliteľstve v Nikózii, kde ich je 61, a v Kempe M. R. Štefánika vo Famaguste, kde ich pôsobí 98.

    Cieľom misie UNFICYP je zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami a prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove pravidelným hliadkovaním v nárazníkovej zóne.

    - Reklama -