Žena na čele OSN? Je už najvyšší čas, vyhlásil generálny tajomník

    0
    Bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun (Autor: SITA)

     Pan Ki-mun v Los Angeles zdôraznil, že ženy tvoria polovicu svetovej populácie a mali by preto dostať širšie mocenské právomoci a “rovnaké šance”. Momentálne sa o tento post uchádza 11 kandidátov vrátane piatich žien. Pan však prízvukoval, že toto rozhodnutie nezávisí od neho, ale od 15-člennej Bezpečnostnej rady, ktorá musí ešte odporučiť svojho favorita na schválenie 193-člennému Valnému zhromaždeniu.

    “Ženy zastávajú mnoho význačných a popredných funkcií vo vládach štátov, obchodných spoločenstvách, politických subjektoch či kultúrnych inštitúciách. Niet dôvodu, prečo by tak nemalo byť aj v OSN,” vyhlásil Pan. Podľa neho existuje “veľa výnimočných, motivovaných líderiek schopných zmeniť svet”. Pan však v tejto súvislosti konkrétne meno neuviedol.

    V hlasovacom procese sú momentálne Bulharka Irina Bokovová, riaditeľka Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO); argentínska ministerka zahraničných vecí Susana Malcorrová; bývalá novozélandská premiérka Helen Clarková, ktorá predsedá Rozvojovému programu OSN (UNDP); kostarická diplomatka Christiana Figueresová; a bývalá moldavská ministerka zahraničných vecí Natalia Ghermanová.

    Pozícia generálneho tajomníka tejto organizácie tradične rotuje medzi predstaviteľmi pochádzajúcimi z jednotlivých regiónov sveta. Funkciu už zastávali činitelia z Ázie, Afriky, Latinskej Ameriky a západnej Európy. Východoeurópske krajiny vrátane Ruska poukazujú na to, že teraz by mal byť rad na nich.

    - Reklama -