Dve zásadné správy z Ruska

    0
    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (Autor: TASR)

    Po rokovaní so Steinmeierom Lavrov povedal, že akcia ukrajinskej vojenskej rozviedky bola vopred dlhodobo pripravovaná. Incident vyvolal prudké zvýšenie napätia a obavy pred novým rusko-ukrajinským konfliktom. Špekulácie o tom, že Rusko preruší diplomatické styky s Ukrajinou, ale Lavrov dnes odmietol. Na tom nikto nemá záujem,“ vyhlásil.

    Cieľom ukrajinskej akcie bolo podľa ruského ministra destabilizovať situáciu na Kryme. Moskva pre zvýšené napätie uzavrela štyri z piatich hraničných priechodov a zablokovala na severe polostrova internetové spojenie. Cez víkend sa ale už podľa Kyjeva situácia upokojila a blíži sa k normálu.

    Aj Lavrov, aj Steinmeier

    Z krachu svojej politiky na Ukrajine sa západné štáty rozhodli viniť Rusko. V prednáške v Uralskej univerzite v ruskom Jekaterinburgu to dnes vyhlásil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Informoval o tom server České noviny s tým, že spolu s Lavrovom k študentom prehovoril tiež šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier, ktorý Moskvu upozornil, že napriek napätiu na Kryme musia minské mierové dohody zostať základom pokojného riešenia krízy.

    Lavrov sľúbil, že ruská strana svoju časť mierových dohôd splní. Snaha rozšíriť za každú cenu NATO na východ ale prehlbuje rozdelenie kontinentu. Keď táto snaha tvrdo narazila na Ukrajine, začali sa pokusy zvaľovať vinu na Rusko,“ vyhlásil minister.

    - Reklama -