Nemecko vyzvalo Rusko, aby odložilo zbrane. A toto je dôvod

    0
    Aleppo, Sýria (Autor: SITA)

    “Podľa môjho názoru musia zbrane zmĺknuť, aby sa ľuďom mohli doručiť základné potreby,” povedal Steinmeier v štvrtom najväčšom ruskom meste Jekaterinburg pred rozhovormi so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom.

    Boje medzi sýrskymi vládnymi silami a povstalcami vypukli v polovici roka 2012 najprv v Aleppe. Keď sily režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada minulý mesiac dobyli aj poslednú zásobovaciu trasu povstalcov smerom na východ, OSN varovala, že zásoby potravín vydržia v meste len do polovice augusta.

    Rusko – kľúčový spojenec sýrskej vlády – minulý týždeň zoznámilo, že tri dni bude robiť každý deň trojhodinové prestávky v bombardovaní, aby umožnilo prísun pomoci do Aleppa. OSN však upozornila, že tento krok je nedostatočný. Steinmeier a Lavrov priznali, že diplomatické vzťahy medzi Nemeckom a Ruskom sú v súčasnosti napäté.

    “Som presvedčený, že vzťahy sa skôr či neskôr znova stabilizujú,” povedal Lavrov a dodal, že Nemecko je pre Rusko strategicky dôležitým partnerom. Obe krajiny sa opakovane dostávajú do sporu kvôli účasti Ruska v Sýrii a tiež kvôli jeho úlohe v separatistických bojoch na východe Ukrajiny.

    - Reklama -