Líbya vrauje Talianov. Budťe v strehu, zrejme u vás pôsobí džihádistická bunka

    0
    Talianská zástava (Autor: SITA)

     Ako uviedla agentúra DPA, údaje o bunke IS sa našli v dokumentoch, ktoré sa dostali do rúk líbyjských vládnych síl po obsadení hlavného štábu jednotiek IS v líbyjskom meste Syrta. Dokumenty obsahujú mená niektorých vodcov a členov IS, popis pracovného zaradenia lídrov IS a údajne aj plány útokov. 

     Podľa týchto dokumentov prívrženci IS v Miláne udržiavali kontakt s tuniským občanom abú Násimom, ktorý dlhé roky žil v Taliansku a potom bojoval na strane džihádistov v Afganistane a Sýrii. Momentálne je tento 47-ročný Tunisan jedným z veliteľov jednotiek IS v Líbyi.

    Po atentátoch, ktoré sa v uplynulých mesiacoch odohrali vo Francúzsku a Belgicku, v Taliansku zosilneli obavy, že by na jeho území mohlo dôjsť k útoku tzv. osamelého vlka – útočníka konajúceho na vlastnú päsť, ale pod vplyvom ideológie islamistov. V posledných týždňoch preto Taliansko vyhostilo viacero osôb podozrivých z džihádizmu.

    Od januára roku 2015 úrady z Talianska vyhostili už deväť imámov, ktorí boli podozriví z napojenia na sieť medzinárodného terorizmu. Celkovo bolo z Talianska od začiatku vlaňajšieho roku vyhostených 109 ľudí. Väčšina z nich bola talianskymi bezpečnostnými zložkami podozrievaná z aktivít súvisiacich s terorizmom.

    Denník Corriere della Sera vo svojom sobotňajšom vydaní napísal, že na ceste do Európy cez Taliansko sú desiatky, možno stovky, podporovateľov IS. Mnohí z nich využívajú na plavbu cez Stredozemné more služby prevádzačov, ktorí člnmi do Európy prepravujú ilegálnych migrantov z krajín Blízkeho východu, severnej i subsaharskej Afriky či Ázie.

    - Reklama -