Každý moslim chce vládu šaríe už z princípu. Francúzsky arabista vysvetľuje, prečo si s nimi nikdy nemôžeme porozumieť

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Brague sa dlhodobo snaží poukazovať na zložitosť islamského sveta. Teraz napríklad reagoval na ohlasy na slová pápeža Františka týkajúce sa násilia islamistov. Podľa neho pápež nehovoril priamo o násilí páchanom moslimami v mene islamu, ale o konkrétnom a skutočnom násilí, ktorého existencii nikto nedokáže zabrániť.

    Profesor Brague okrem iného tiež uviedol, že vo Francúzsku ani v žiadnej inej európskej krajine neexistuje nič také ako moslimská komunita, ktorá by tvorila jednotný celok. „A tým menej komunita, ktorá by mala legálneho predstaviteľa,” dodáva Brague.

    „Moslimovia vo Francúzsku bez ohľadu na to, či majú, alebo nemajú francúzsku národnosť, sú výrazne rozdelení podľa krajín pôvodu. Patria do rôznych malých bratstiev, ktoré sa líšia aj vzťahom k náboženstvu. Imámovia aj obyčajní veriaci sa dostávajú do nesmierne ťažkej situácie, lebo násilie, ktorého sa Islamský štát dopúšťa a útoky, ku ktorým sa hlási, sú úplne rovnaké činy, aké na počiatku existencie islamu robil Mohamed a jeho nasledovníci. A Korán jasne hovorí, že Mohamed je dobrým príkladom . Ako teda majú moslimovia vyjsť do ulíc a protirečiť sami sebe?” pýta sa Brague.

    Podľa jeho názoru islamisti aj umiernení moslimovia majú štrnásť storočí rovnaký cieľ – dobyť svet a podriadiť ho islamskému právu. „Líšia sa len výberom prostriedkov, ktoré na to majú slúžiť. Umiernení môžu byť nenápadnejší a trpezlivejší, čo sa v dlhodobej perspektíve môže ukázať ako účinnejšia metóda. Skutočný rozdiel, na ktorý sa nesmie zabúdať, spočíva v oddeľovaní islamu od konkrétnych moslimov. Ich postoje sú totiž veľmi rôzne a zachovávajú odstup od islamu, ktorý často dominoval v krajinách ich pôvodu,” dodal.

    Brague tiež spomenul Mohamedov príkaz, že toho, kto zmení vieru, je potrebné zabiť. „Vo svetle islamu je prestup na kresťanstvo poklesnutím do štatútu neveriaceho človeka a takého moslimovia považujú za ´najhoršieho zo zvierat´,” uvádza Brague. Dodal tiež, že podľa islamského práva má moslim právo cestovať do krajín neveriacich, ale nemá sa v nich usídľovať. „Ak si jeho krajinu podmanili inoverci, ako sa to stalo napríklad v Španielsku, na Balkáne alebo v Sýrii, moslim naopak emigrovať musí. Pokiaľ z vlastnej vôle prišiel do nemoslimskej krajiny, teda na miesto, ktoré koránske právo nazýva ´dom vojny´, bude vždy žiť rozdvojene, ak bude chcieť zostať verný islamu,” spomenul.

    Na záver Brague poukázal na problémy s integráciou, ktoré sú podľa jeho názoru značné. „Stále ťažšie je hovoriť, že to všetko, čo sa deje, nemá nič spoločné s islamom, ktorý je náboženstvom lásky, tolerancie a mieru. Už dávno sme prestali hovoriť o asimilácii, ktorá sa ukázala nereálna. A teraz sa ukazuje, že problémy sú aj s integráciou,” uzavrel Brague.

    Pôvodný text TU.

    - Reklama -