Terorista, ktorý sa odpálil v Nemecku, mal byť deportovaný. Úrady o ňom vraj vedeli už rok

    0
    Policajní vyšetrovatelia skúmajú miesto výbuchu v bavorskom Ansbachu. (Autor: TASR)
    Už rok pred útokom bol Mohammed Daleel, samovražedný atentátnik z Ansbachu, dobre známy nemeckým úradom. V 25-stránkovej psychologickej správe odborníci už v tom čase uviedli, že Daleel má „extrémistickú povahu“. Túto správu mal k dispozícii aj nemecký Federálny úrad pre migráciu a utečencov. 
     
    V dokumente podľa informácií BBC sa uvádzalo, že Mohammed Daleel je potenciálne nebezpečný a odborníci tiež skonštatovali, že v prípade deportácie sa môže tento muž pokúsiť o samovraždu. 
     
    Obavy psychológov sa naplnili 24. júla, keď Daleel, ktorého mali na základe rozhodnutia úradov deportovať, prišiel pred vchod na hudobný festival v Ansbachu, kde bolo v tom čase 2 500 ľudí a pokúsil sa dostať do areálu. To sa mu však nepodarilo a tak sa odpálil pred vchodom, kde zranil 15 ľudí. 
     
    Rozhodnutie o deportácii prišlo Mohammedovi Daleelovi desať dní pred útokom. Nemal totiž právo na azyl v Nemecku. Podľa Dublinských dohovorov musí migrant požiadať o azyl v prvej krajine EÚ, do ktorej vstúpi, a tou bolo v prípade tohto muža Bulharsko. Pred útokom stihol samovražedný atentátnik prisahať vernosť Abu Bakr Bagdádímu, lídrovi takzvaného Islamského štátu. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -