Ukrajinský denník smutne: Proti Rusom nemáme šancu a Západ zase nič nerobí

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    „Nikto netvrdí, že by sme mali s Putinom bojovať, ale svet by sa mal usilovať o väčšiu izoláciu a o viac sankcií proti jeho režimu. Verejnosť aj politici na Ukrajine sa ešte nestačili spamätať z anexie Krymu, ktorú Putin zdôvodňoval tým, že Ukrajina sa údajne dopúšťala teroru na ruskej menšine, a teraz hrozí ďalší konflikt. Existujú znepokojujúce signály, že by Rusko mohlo plánovať ďalšiu inváziu na ukrajinské územie,“ píše Kyiv Post s tým, že na východnom Donbase to opäť vrie.

    Podľa dostupných informácií presúva Rusko z vojenskej základne v Rostove značné množstvo vojenskej techniky. „Hraničné priechody boli uzavreté na oboch stranách hraníc a ruské médiá začali šíriť informácie, že tu došlo k incidentu namierenému proti Rusku. Toho sa rýchlo chopili ruské bezpečnostné služby, hoci zatiaľ neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by takéto tvrdenie podporoval,“ poukazuje ukrajinský denník a dodáva, že situácia na Kryme je opäť veľmi napätá.

    Iba provokuje?

    Napriek mnohým varovným signálom si ukrajinský denník myslí, že podniknúť inváziu cez Perekopskú šiju by bolo riskantné aj pre veľmi dobre pripravené a ozbrojené ruské jednotky. „Oveľa pravdepodobnejšia možnosť je, že ruský prezident len zase provokuje a skúša, aká bude reakcia Ukrajiny a vôbec celého sveta. Na svoj test si vybral ideálny čas, lebo západní vodcovia riešia interné problémy svojich krajín, sú dovolenky a, samozrejme, aj olympijské hry v Brazílii.“

    Západ podľa Kyiv Post reaguje a v minulosti aj reagoval na zjavné porušovanie medzinárodného práva zo strany Putina nedostatočne. „Súdiac podľa slabej reakcie Západu na vojnu v Sýrii a nevydarený puč v Turecku, západní predstavitelia nie sú ochotní urobiť fakticky vôbec nič,“ kritizuje ukrajinský denník a obáva sa, že Putin chce vyradiť Ukrajinu z rozhovorov „normandského formátu“, pričom chce viesť priame rokovania o ukrajinskom konflikte len so Západom.

    „Ukrajina zostáva v dôsledku katastrofických strát na bojiskách, ktoré vyústili do vynúteného prijatia nevýhodných podmienok v rámci mierových dohôd z Minska, stále v defenzíve. Napriek statočnému úsiliu vojakov aj civilistov sa dá len ťažko veriť, že by sme sa dokázali účinne brániť ďalšej ruskej invázii. Aktuálne snahy Vladimira Putina delegitimizovať ukrajinskú vládu za každú cenu si vyžadujú rozhodnú reakciu zo strany Západu. Je zrejmé, že Putin ani v dôsledku sankcií a nesúhlasu Západu svoj prístup nezmení. Nedostatočnú rozhodnosť Západu vníma ako jeho slabosť, ktorá ho povzbudzuje v ďalšej agresii.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -