Panuje strach: Putin nám už zrejme čoskoro ukáže, kto je tu šéf

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    „Situácia na Kryme vyzerá nebezpečne. Ruská spravodajská služba FSB v stredu konštatovala, že na Kryme neutralizovala množstvo útokov zo strany ozbrojených Ukrajincov. O niekoľko minút nato obvinil Vladimir Putin kyjevskú prozápadnú vládu z toho, že si zvolila namiesto mieru teror. Rusko tajne presúva už nejaký čas vojenské vozidlá na Krym, ktorý Putin anektoval na jar v roku 2014,“ zoznamuje server čitateľov so situáciou. Bývalý švédsky premiér Carl Bildt tvrdí, že Rusko sa pripravuje na novú inváziu. Ukrajina navyše dodáva, že údajné sprisahanie je len číry výmysel FSB.

    Zaujímavé je nepochybne to, že aj predchádzajúce invázie sa odohrávali počas olympijských hier. Invázia do Gruzínska sa uskutočnila v roku 2008 po Pekingu, invázia na Ukrajinu v roku 2014 po zimných olympijských hrách v Soči.

    „Tento rok v lete hrajú do karát Putinovi ešte ďalšie faktory. Prezidentské voľby ochromujú Spojené štáty a republikánsky kandidát Donald Trump naznačil, že ako americký prezident uzná ruskú anexiu Krymu. Zdá sa, že Trump asi netuší, kde vlastne Ukrajina je. Európa je medzitým v chaose v dôsledku britského hlasovania za Brexit a v dôsledku pokračujúcej utečeneckej krízy,“ poznamenáva server.

    V súčasnosti sú vraj možné tri scenáre: buď Putin požiada s ohľadom na najnovšiu krízu o zrušenie sankcií, alebo pripravuje obmedzenú vojenskú inváziu na vytvorenie bezpečnostného koridoru, prípadne dokonca aj niečo väčšie. Špekulácie sa dotýkajú napríklad pozemného koridoru, ktorý by spojil separatistickú Doneckú a Luhanskú oblasť práve s Krymom. Hovorilo sa aj o myšlienke Novoruska, ktoré by spojilo južné a juhovýchodné regióny Ukrajiny, kde sa hovorí po rusky.

    „Pozemný koridor by bol atraktívnym riešením dnešných problémov Krymu,“ dodáva server s tým, že by to určite predstavovalo aj pomstu za škandál ohľadom dopingu a za medzinárodné pokusy zakázať ruským atlétom prístup na olympijské hry. „Putin berie šport veľmi vážne. Správa organizácie WADA o dopingovom programe ruskej vlády bola v Rusku prezentovaná ako západné sprisahanie. Putin nám už zrejme čoskoro ukáže, kto je tu šéf,“ uzatvára.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -