V utečeneckom centre pre mladistvých sa rozmohol nepríjemný nešvár

    0
    V okolí irackého mesta Duhok je nespočetné množstvo utečeneckých táborov (Autor: Jan Rychetský)

    So svojím podozrením sa médiám zdôveril Jannich Bisp a rovnaký názor má aj niekoľko jeho kolegov, ktorí sa starajú o mladých utečencov. „Mnohokrát sa stalo, že chlapcom niekto zavolal, oni vybehli von a o niekoľko hodín sa vrátili s novým značkovým oblečením. Máme obavy z toho, odkiaľ na to vzali peniaze,“ konštatuje zamestnanec centra Sandholm, ktoré sa nachádza asi tridsať kilometrov severne od hlavného mesta Kodaň.

    Obavy tunajších zamestnancov vyšli najavo potom, keď o podobnom probléme informoval denník Sydsvenkan v detskom utečeneckom stredisku Aleris vo švédskom Malmö. Aj v tomto prípade sa hovorilo o tom, že mladí chlapci mali telefonát, po ktorom zvyčajne zmizli na niekoľko hodín a následne sa vrátili v novom oblečení a s plnou peňaženkou. V samotnom stredisku Sandholm potom miestny personál uvádzal, že sa dozvedel o sexuálnom zneužívaní dospievajúcich chlapcov.

    Organizovaný zločin?

    Bohužiaľ, je veľmi zložité objasniť tieto prípady, pretože mladí azylanti opustili utečenecké centrum ešte pred začatím vyšetrovania. Bisp ďalej konštatoval, že mladí zverenci azylového centra Sandholm nemajú dobré skúsenosti s dospelými a len ťažko si k nim hľadajú cestu. „Dospelí s nimi zaobchádzali často veľmi zle a zneužívali ich väčšinu ich života. Usilovne sa snažíme získať si ich dôveru, ale keď sa konečne začnú otvárať, obvykle už odchádzajú preč.“

    Aj napriek ťažkému nadväzovaniu kontaktov s mladými utečencami sa však vychovávateľom podarilo zistiť, že v Kodani ktosi organizuje prostitúciu. „My sme sa okamžite obrátili na políciu, pre ktorú bolo veľmi zložité s tým niečo robiť, pretože chlapci nám nechceli povedať nič konkrétne,“ poukazuje Bisp. Caroline Madsenová z dánskeho Červeného kríža, ktorý vedie ďalšie tri detské utečenecké centrá, však tvrdí, že okrem dvoch spomínaných centier sa podobné prípady inde nevyskytujú.

    Prehrešky

    „Personál v utečeneckých centrách je dôkladne vyškolený na to, aby bol schopný tieto znepokojujúce javy rozpoznať. Aktuálne spolupracujeme s oboma azylovými centrami pre mladistvých a aj s Centrom proti obchodovaniu s ľuďmi,“ uviedla Madsenová pre dánsky denník Berlingske. S detskými utečencami má však Dánsko v ostatných týždňoch aj iné problémy. Nedávno sa mladí utečenci pobili priamo pri futbalovom zápase a o niekoľko dní neskôr boli mladí utečenci z Tullebølle dokonca obvinení zo znásilnenia.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -