Komisár OSN pre ľudské práva vytkol Bulharsku hliadky na hranici s Tureckom

    0
    Utečenci na Balkáne (Autor: SITA)

    Zajd Raad Husajn za posledných osem mesiacov podnikol dve návštevy v Bulharsku. Na základe svojich zistení síce konštatoval “istý pozitívny vývoj”, ale vo svojom vystúpení v noci nadnes bol veľmi kritický k viacerým praktikám a pravidlám, ktoré sa v Bulharsku voči migrantom používajú a vyvolávajú znepokojenie. 

    Uviedol, že každý, kto do Bulharska vstúpi “neregulárnym spôsobom”, je automaticky zadržaný.

    “A čo je horšie, môže byť odsúdený a uväznený – na rok alebo viac, ak sa pokúsi opustiť túto krajinu,” upozornil komisár.

    Konštatoval, že skutok spočívajúci v opustení územia Bulharska ilegálnymi migrantmi je “kriminalizovaný” v rozpore s medzinárodným právom, právom “každého jednotlivca opustiť krajinu vrátane svojej vlastnej”.

    Kritika rastúcej xenofóbie

    Zdôraznil, že migrantom, ktorí nemôžu získať štatút utečenca, ale majú legitímne dôvody na to, aby sa nevracali do svojej vlasti, sa takýmto prístupom bulharských úradov neotvára žiadna možnosť. 

    Zajd kritizoval aj narastajúce xenofóbne nálady a odmietavý postoj k migrantom v Bulharsku, a to vrátane vyhlásení verejných činiteľov podporujúcich ozbrojené hliadky, ktoré na bulharsko-tureckých hraniciach striehnu na migrantov. 

    Podľa Zajda bulharská vláda vynakladá málo úsilia, aby potlačila tieto alarmujúce trendy. Zdôraznil, že v Bulharsku treba vytvoriť prostredie vedúce k rešpektovaniu ľudských práv a skoncovaniu s ich porušovaním a zneužívaním.

    - Reklama -