Spoveď bývalého džihádistu: Drogy a chľast. Potom objavil radikálny islam. Teraz je v base a vraj sa polepšil

    0
    Člen ISIS (Autor: Jan Rychetský)

    Dvadsaťšesťročný Nils D. bojoval za Islamský štát rok a videl počas neho veľa neskutočných zverstiev. Vrátane verejného stínania hláv alebo vešania na stĺpy s rukami zviazanými za chrbtom.

    Džihádu vyše hlavy

    Na začiatku novembra 2014 mal už všetkého dosť a rozhodol sa rady džihádistov opustiť. Pod falošnou zámienkou sa vybral do Turecka a odtiaľ do svojho domova v nemeckom Dinslakene. Ešte pred tým si však zistil, či nefiguruje na zozname hľadaných zločincov.

    Dnes si Nils odpykáva trest vynesený zemským súdom v Düsseldorfe, ktorý ho poslal do väzenia na štyri roky a šesť mesiacov. Ako Spiegel poznamenáva, obvinený muž vyviazol vďaka spolupráci s nemeckými orgánmi s pomerne ľahkým trestom.

    „Pre vyšetrovateľov sú jedinci ako on veľmi cenní, lebo o minulosti nemeckých islamistov nie sú k dispozícii takmer žiadne informácie. Veľmi často nie sú spravodajské služby ani schopné overiť, či bol vlastne obžalovaný súčasťou bojovej mašinérie ISIS,“ píše týždenník.

    Nils je výnimka

    Väčšina z asi dvoch stoviek navrátilcov sa k svojej minulosti nechce vyjadrovať. Keď chcú dosiahnuť miernejší trest, len priznajú, že vycestovali do Sýrie. Výnimkou je spomínaný Nils D., ktorého dopĺňajú Harry S. z Brém a Harun P. z Mníchova.

    „Títo traja bývalí príslušníci bojových jednotiek Islamského štátu na seba pre spoluprácu s nemeckými úradmi berú značné riziko. Poskytnutie svedectva považujú islamisti za neodpustiteľnú zradu a hrozí, že sa im za všetko budú chcieť v budúcnosti pomstiť,“ uvádza Spiegel.

    Drogy, chľast a potom… Islam

    Pred svojou premenou na radikálneho islamistu nemal Nils D. žiadny životný cieľ. Podľa svojich slov spal každý deň do obeda, potom surfoval po internete a schádzal sa s kamarátmi po kluboch a kaviarňach, kde spoločne brali drogy, pili alkohol a hrali karty.

    „Nikto z nás nemal žiadne koníčky. Ja som sa len tak poflakoval a prácu som si bol schopný zohnať vždy iba dočasne. Takto to šlo niekoľko rokov, až som objavil vďaka svojmu bratrancovi islam a stal sa salafistom. Na jeseň 2013 som odišiel bojovať do Sýrie,“ rozpráva Nils D. svoj životný príbeh.

    Zvyknúť si na popravy

    Počas svojho pôsobenia v Islamskom štáte nosil Nils typické dlhé fúzy a obliekal sa vždy do čierneho. Pravidelne tiež navštevoval verejné popravy, ktoré ho vraj ale skôr desili. „Spočiatku som z nich mal husiu kožu. Po nejakom čase si ale zvyknete,“ uvádzal pred vyšetrovateľmi, ktorí okrem iného zistili, že sa nechal fotiť s pištoľou v ruke, ktorou mieril na chrbát jedného z väzňov.

    Nils D. napriek tomu odmieta, že by sa niekedy on sám osobne podieľal na mučení alebo usmrtení väzňov a svoj čin ľutuje. „Bolo to neuveriteľne hlúpe a dnes to, samozrejme, ľutujem,“ prezradil exdžihádista.

    Islamista s dobrým vychovaním

    V súčasnosti má za sebou Nils D. jeden a pol roka trestu a je možné, že ho už v najbližších mesiacoch prepustia za dobré správanie. Vyšetrovatelia naňho spievajú len chválu a tvrdia, že vďaka svojej dobrej pamäti a skvelému pozorovaciemu talentu by sa mohol stať policajtom.

    Napriek tomu je tu jeden značne znepokojujúci aspekt. Nils D. sa stále nezriekol radikálneho islamu. „Nepripustil si, že Islamský štát len vraždí a terorizuje. Rovnako tak ešte nedošiel k presvedčeniu, že to nemá nič spoločné so skutočným islamom,“ uzatvára Spiegel.

    - Reklama -