Stalin, Putin a povinnosť vyhrávať. Petra Procházková spísala pár riadkovo tom, aké ťažké je vraj byť športovcom v Rusku

    0
    Komunistický kosák a kladivo. (Autor: Youtube/Martin Vargic)

    Rusko v súčasnosti svojim športovcom za olympijské zlato platí asi 60-tisíc eur a dostávajú tak viac ako Američania. Navyše tiež často dostávajú odmeny aj v podobe áut či bytov od svojich domovských oblastných bossov a vlád.

    Aj Putin, rovnako ako predtým Stalin, považuje šport popri dobývaní kozmu a výroby jadrových hlavíc za hlavný dôkaz úspešnosti režimu, píšu noviny. “Víťaziť za vlasť, za Stalina, za každú cenu,” znelo heslo, ktoré de facto pokračuje. Lidové noviny spomínajú práve na rok 1952, kedy sovietski futbalisti nastúpili na olympiáde proti juhoslovanským hráčom. Nenávidený vodca Josif Broz Tito musel byť porazený. Najprv však Sovieti remizovali a následne boli porazení. Trénera Borisa Arkaďjeva tak nečakalo nič iné ako úmorné výsluchy v sídle KGB na Ljubljanke. Tie absolvovali následne aj hráči, ktorým potom odobrali titul zaslúžilý majster športu a prišli napríklad aj o výhody bývania.

    “Avšak ešte v tridsiatych rokoch dohrávali niektorí športovci svoje stretnutia na popravisku. Stačil zlý pôvod. Ak sa ale dokázali stať vďaka vynikajúcim športovým výsledkom miláčikmi sovietskeho pracujúceho ľudu, spravidla ich to od guľky zachránilo, aj keď bol otecko Žid alebo kulak,” opisujú Lidové noviny. A ďalej sa vracajú do histórie: Keď v roku 1947 prehrali sovietski futbalisti dva zápasy z troch vo vtedajšom Československu, riešila sa dokonca aj teória sprisahania či prieniku západných tajných služieb do šatní. Leonid Brežnev pre zmenu miloval hokej, a ten sa mal pod jeho vládou stať symbolom víťazstva sovietskeho amaterizmu nad buržoáznym profesionalizmom.

    - Reklama -