Kauza cétečko. Piešťanskej nemocnici aj naďalej chýba potrebný prístroj

    0

    Pred dvoma rokmi z toho bol veľký škandál, známy aj ako „kauza cétečko“. Hlavy pritom padali v najvyšších politických kruhoch v Smere-SD, pričom odstúpiť musela nielen vtedajšia ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, ale aj šéf parlamentu Pavol Paška či podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová.

    Do kauzy bol zapletený aj známy raper Ego. 

    Nemocnica pritom bojuje o nový, funkčnejší tomograf už od roku 2012, stále sa ho však nedočkala.

    Ako pripomína portál Aktuality.sk: „Prvý nákup stoplo vedenie pre nezrovnalosti, druhý raz ho nekúpili po medializácii.“

    Vyše polmiliónový rozdiel

    Práve primár Alan Suchánek (dnes poslanec OĽaNO) a zdravotná sestra Magdaléna Kovačovičová upozornili na prehnane vysokú cenu prístroja oproti cene pôvodnej. Rozdiel bol až 600-tisíc eur.

    To, že vyšetrovanie celej kauzy sa vlečie, prihliadnuc na slovenské reálie, až tak neprekvapí. Čo je však horšie, je fakt, že nielen nemocnici, no aj pacientom by sa nový prístroj zišiel.

    Budú si však musieť počkať na „zelenú“ od ministerstva zdravotníctva, ktoré bude počítačové tomografy obstarávať centrálne, aby sa už nezopakovali pochybné „čachre“.

    Tragikomédia

    Vyšetrovanie celej kauzy však pripomína nepodarenú frašku a je otázne, či dôjde k skutočnému potrestaniu vinníkov.

    „Prípad dozorovala Krajská prokuratúra v Trnave, ktorá mala zrušenie obvinení oznámiť vyšetrovateľovi policajného zboru, aby ten mohol ďalej konať. No nestalo sa. Urobil tak až samotný generálny prokurátor Jaromír Čižnár po tom, čo ho na prieťahy upozornili médiá,“ píše sa ešte na Aktuality.sk. 

    Krajskej prokuratúre v Trnave bol už prípad medzičasom odobraný a posunutý kolegom do Trenčína.

    - Reklama -