Belgicko ako terč teroristov? Vysvetlenie prichádza z USA

    0
    Ilustračné foto: vlajka USA (Autor: pixabay.com)

    Kuperman tvrdí, že už nie je bezpečné posielať obohatený urán do Belgicka, krajiny, ktorej jadrové elektrárne sú možným terčom teroristov zo skupiny Islamský štát (IS). Americký urán odoberá Centrum pre výskum jadrovej energie v meste Mol na severe Belgicka, v blízkosti holandskej hranice. Každý rok ide o množstvo okolo 150 kilogramov uránu vojenskej kvality.

    Látka používaná v jadrovom ústave v Mole je zameraná najmä na lekárske účely, avšak ak by sa obohatený urán dostal do nepovolaných rúk, mohol by byť použitý aj na výrobu jadrovej zbrane. Obavy autorov petície sa vystupňovali po tom, ako v roku 2015 polícia odhalila, že jeden z riaditeľov Centra pre výskum jadrovej energie bol sledovaný a filmovaný prívržencami IS.

    Podľa RTBF profesor Kuperman tvrdí, že teroristická hrozba spojená so zneužitím uránu v Belgicku je skutočná. Ak by sa teroristi zmocnili uránu z centra v Mole, mali by dostatok látky na výrobu mimoriadne ničivej bomby.

    “Ak sa dostanú k obohatenému uránu, môžu vyrobiť jadrovú bombu podobnú tej, ktorá bola na sklonku druhej svetovej vojny zhodená na Japonsko,” upozornil Kuperman. Belgická strana však túto petíciu nepovažuje za potrebnú, pretože aj pred výskumným centrom v Mole, aj pred jadrovou elektrárňou vo Fleurus sú ozbrojené hliadky zaisťujúce ich bezpečnosť. Okrem toho sa obohatený urán vkladá do jadrového reaktora a na jeho vyňatie sú potrebné špecifické odborné znalosti.

    - Reklama -