Belgický atentátnik v službách Islamského štátu zahynul

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

    Agentúra sa odvolala na údaje nezávislého výskumníka Pietera van Ostaeyena, ktorý monitoruje mediálne vyhlásenia džihádistických organizácií. Van Ostaeyen spresnil, že podľa správy zverejnenej Islamským štátom v arabčine sa v utorok (9. augusta) štyrom džihádistom podarilo aktivovať pásy s výbušninami, ktoré mali na sebe, keď sa zamiešali medzi irackých vojakov v Kajjáre, 50 kilometrov južne od Mosulu. Mosul je jednou z bášt tejto teroristickej organizácie.

    Belga upozornila, že presný čas útoku ani počet obetí samovražedného atentátu zatiaľ nebol spresnený. Pre belgické úrady však ide už o 106. občana krajiny, ktorý bol zabitý počas akcie v službách IS. Belgický samovražedný atentátnik z Kajjáry používal bojové meno Abú Anwar al-Bildžíkí. Ďalšie informácie o jeho civilnej identite zatiaľ nie sú k dispozícii.

    Belgicko do počtu 106 svojich zabitých občanov v Sýrii a Iraku zarátava 12 samovražedných atentátnikov a tiež útočníkov, ktorí sa zúčastnili vlaňajších teroristických útokov v Paríži a tohoročných marcových útokov v Bruseli, keďže prešli výcvikom v táboroch IS alebo sa pred útokmi v Európe podieľali na bojových operáciách v Sýrii či Iraku.

    - Reklama -