Nemeckých sudcov rozhádali závoje a nevedia sa dohodnúť, čo s nimi

    0
    Žena v tradičnom moslimskom odeve (Autor: SITA)

    Spory, či zamestnanci súdu môžu pri pojednávaniach nosiť viditeľné náboženské symboly, sa rozpútali po prípade mladej moslimskej študentky práva Aqilah Sandulovej. Tú ako praktikantku na pojednávanie do súdnej siene nepustili práve pre hidžáb na jej hlave.

    „Povedali mi, že náboženský odev alebo symboly môžu narušiť dôveru v náboženskú neutralitu výkonu spravodlivosti,“ vyhlásila v júli Sanduová. „Cítila som sa silne diskriminovaná a obmedzovaná vo výkone môjho praktického vyučovania,“ dodala mladá študentka, ktorej sa dotklo aj to, že bola diskriminovaná na základe vonkajšieho vzhľadu. Študentka sa situáciu rozhodla riešiť právnou cestou a spor na bavorskom súde vyhrala s argumentom, že zákaz napadol jej náboženskú slobodu. Viac o prípade PL.sk písali TU.

    Dve najväčšie únie sudcov v Nemecku teraz žiadajú o formálny zákaz všetkých náboženských symbolov vrátane závojov v súdnych sieňach. „Neutrálne oblečenie sudcov a právnikov má slúžiť ako priamy signál, že všetci účastníci súdneho sporu budú posudzovaní objektívne a nestranne, podľa zákona,“ vyhlásil riaditeľ Nemeckej asociácie sudcov Sven Rebehn a dodal, že je dôležité, aby sa zákon o oblečení vzťahoval na akékoľvek náboženské symboly.

    Za pravdu svojmu kolegovi dáva aj člen Nemeckej asociácie administratívnych sudcov Robert Seegmüller, ktorý vyhlásil, že dresscode pozostávajúci z čiernej róby, bielej košele a bielej kravaty či motýlika je dôležitý ukazovateľ toho, že výsledok prípadu nezáleží na osobe, ktorá ho posudzuje, ale na zákone.

    Odporcovia argumentujú tým, že zákaz by výrazne obmedzil náboženskú slobodu. Členka výboru Bundestagu pre právne záležitosti Renate Künastová podľa portálu Independent vyhlásila, že zákaz závojov by bol „závažným zásahom do slobody vyznania“.  

    - Reklama -