Tvrdá kritika Austrálie pre utečencov. Zneužívanie a trauma v táboroch

    0
    Austrálsky premiér Malcolm Turnbull (Autor: TASR)

    Austrálsky denník Guardian Australia zverejnil viac než 2 000 prípadov vzťahujúcich sa na obdobie od augusta 2013 do októbra 2015, ktoré dokazujú zneužívanie a traumatizujúce činy, ktorým sú vystavení žiadatelia o azyl na tomto odľahlom tichomorskom ostrove.

    Ľudskoprávne organizácie popisované zaobchádzanie so žiadateľmi o azyl ostro odsúdili a označili ho za “úmyselné ubližovanie”. Kritizovali tiež tajnostkárstvo austrálskej vlády, pokiaľ ide o podmienky v týchto zariadeniach.

    Samovražedné sklony

    Žiadateľom o azyl údajne prevádzkovatelia bežne odopierajú potrebnú lekársku starostlivosť, uchádzači o azyl sa navyše často pokúšajú spáchať samovraždu a znášajú aj fyzické útoky miestnych obyvateľov, ktoré zostanú nepotrestané.

    Austrálsky premiér Malcolm Turnbull prisľúbil “dôkladné vyšetrenie” zverejnených materiálov a overenie sťažností.

    Viac než polovica odhalených incidentov sa vzťahuje na deti napriek tomu, že tvoria iba 18 percent z celkového obyvateľstva v zadžiavacích strediskách, ako uvádza Guardian Australia.

    Platia im, aby si ich ponechali

    Zadržiavacie zariadenia spravidla prevádzkujú súkromné spoločnosti. Žiadateľov o azyl tam zadržiavajú bez časového obmedzenia, až pokým sa neukončí posudzovanie ich prípadu.

    Austrália odmieta prijať akýchkoľvek žiadateľov o azyl, ktorí sa pokúšajú dostať na jej pobrežie na člnoch. Namiesto toho platí tichomorským ostrovným štátom Nauru a Papua-Nová Guinea za to, že ich ponechávajú na svojich územiach. 

    V júni sa podľa oficiálnych štatistík v centre na ostrove Nauru nachádzalo 442 ľudí, z toho 55 žien a 49 detí.

    - Reklama -