Bojím sa. Dnes už je problém aj zorganizovať demonštráciu. BBC natáčala s ruskou opozíciou

    0
    Ilustračné foto: Moskva, Rusko (Autor: SITA)

    Písal sa 6. máj 2012 a Moskvou prechádzal dav ľudí na protest proti údajne zmanipulovaným volebným výsledkom. Takýchto protestov prebehlo mnoho, avšak tento bol zlomový. Došlo k potýčkam s políciou a mnoho demonštrantov, medzi ktorými boli ľudia rôznych politických presvedčení, spojení len svojou snahou vyjadriť názor, polícia pozatýkala. Odvtedy sa v Rusku veľa zmenilo. A na taký pochod by si už nikto netrúfol.

    Mnohí z tých, ktorí sa dostali po proteste do väzenia, sa podľa vlastných slov ničoho nedopustili. Stačilo vraj len siahnuť na policajta či pokúsiť sa brániť svojich priateľov, aby človeka odtiahli policajti do auta a odviezli ho do väzenia. Jedna z hlavných postáv dokumentu Anna vtedy prišla o svojho priateľa len krátko potom, keď si naplánovali svadbu. Zavreli ho totiž na tri a pol roka do väzenia, kde sa neskôr vzali.

    Odporúčania tajnej služby

    „Bojím sa ako všetci,“ tvrdí aktivista Roman Roslovcev, ktorý sa pravidelne pokúša prísť na Červené námestie v maske prezidenta Vladimira Putina v snahe poukázať na nové drakonické zákony, ktoré bránia akýmkoľvek protestom. Roman takto protestuje pravidelne, týždeň čo týždeň, a vždy skončí na policajnej stanici. Vo videu potom rozpráva o tom, že ho počas jeho prvého pobytu vo väzbe, kde skončil na dvadsať dní po jednom zo svojich protestov, navštívil agent FSB a odporučil mu, nech už sa o to nepokúša. To ho, samozrejme, popudilo ešte viac a rozhodol sa protestovať aj naďalej. „Jediné, čo dokázali, bolo, že ma ešte viac rozčúlili,“ hovorí aktivista, pričom o týždeň neskôr si opäť nasadzuje masku prezidenta Putina a vyráža na svoj klasický pochod. A opäť končí v rukách polície.

    Naprieč Ruskom teraz existujú organizácie na podporu tých, ktorí boli uväznení za politický disent. Na ich akciách sa zúčastňujú mnohí z tých, ktorí boli sami za mrežami, a snažia sa všetkými možnými spôsobmi uľahčiť život tým, ktorí na slobodu stále čakajú. Väčšina z nich už však svoj názor verejne vysloviť nechce, ako sami Rainsfordovej ochotne priznávajú. Zároveň dodávajú, že im to však nebráni v tom, aby vyrazili do ulíc.

    Súčasné protesty obchádzajú policajti s kamerami a okamžite odvádzajú kohokoľvek, kto drží transparent, napríklad chváliac „hrdinov šiesteho mája“.

    Prísny zákon

    Podľa ruskej ombudsmanky Tatjany Moskalkovovej nezakazuje nikto nikomu protestovať. Nikto ľuďom neodoberá právo protestovať ani sa zhromažďovať. Akurát musí všetko prebehnúť v súlade so zákonom, ktorý je však v mnohých ohľadoch veľmi prísny. Moskalkovová zároveň uviedla, že sa k nej nikdy nedostala žiadna sťažnosť na to, že by niekomu štát bránil v zvolaní zhromaždenia.

    „Myslím si, že dnes je celkom zložité zorganizovať demonštráciu, pretože naša vláda nás nenechá robiť také veci,“ hovorí mladá žena, ktorú Rainsfordová oslovila na ulici. Na otázku, či ju to trápi, však odpovedá, že má veľa iných problémov, ktoré musí riešiť. Ďalšia oslovená žena vyjadrila názor, že sa ľudia skrátka upokojili a nie je nikto, kto by ich zjednotil.

    Celý dokument si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -