Forai, zaplatíš to ty? Za tvoju „tetu Anku“ dostala VšZP mastnú pokutu

    0
    Marcel Forai, bývalý šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne (Autor: ReproFoto, TA3)

    Pochybné zmluvy s vlastnou tetou môžu teraz už bývalého šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcela Foraia vyjsť pekne draho. Kauza známa ako teta Anka sa začína pomaly rozmotávať.

    Dôchodkyňa Anka Sučková, ktorá je Foraiovou tetou, mala uzatvorené kontrakty s mnohými firmami, ktoré sa zaoberali zdravotnou starostlivosťou. Podľa medializovaných informácií pôsobila 78-ročná Sučková ako štatutárka vo firmách, s ktorými mala uzatvorené zmluvy vo výške 14 miliónov eur.

    Samotný Forai po prevalení kauzy zo svojho postu odstúpil. Vo VšZP pôsobil od februára 2009, keď začínal ako riaditeľ krajskej pobočky v Košiciach. Foraiovo meno bolo spomínané tiež pre nadštandardné vzťahy s Pavlom Paškom, respektíve pre (ne)priznanie svojho luxusného bytu.

    Pracoval u oboch

    Zaujímavé je, že Forai v minulosti pracoval aj v Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, pričom práve táto inštitúcia vyrubila teraz VšZP pokutu vo výške 15-tisíc eur.

    Ako pripomína denník Nový Čas: „Úrad potvrdil, že VšZP sa dopustila porušení v súvislosti s uzatváraním zmlúv.“ Lehota na splatenie pokuty je 30 dní.

    Bude sa musieť obhájiť

    Môže si VšZP nárokovať celú sumu od Foraia? 

    „Zákon na to myslí. Ak bola spôsobená škoda, tak spoločnosť má možnosť si ju vymáhať od štatutára. Ak by sa tak poisťovňa rozhodla, potom práve štatutár musí dokázať, že konal v prospech spoločnosti a s odbornou starostlivosťou,“ tvrdí advokát Radovan Pala.

    Jedným dychom však treba dodať, že v praxi nejde úplne o bežný jav.

    - Reklama -