Pakistanský masaker právnikov má dohru. Zastrašiť sa nedajú

    0
    Člen ISIS (Autor: Jan Rychetský)

     K výbuchu bomby v kvétskej štátnej nemocnici sa prihlásila odštiepená frakcia pakistanského militantného hnutia Taliban Džamáatul Ahrár, ale aj extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Analytici však považujú tvrdenie IS za menej dôveryhodné.  Bojovníci Džamáatul Ahrár podľa vlastného tvrdenia najskôr v pondelok zastrelili predsedu združenia advokátov Balúčistánu Bilála Kásího. Keď telo previezli do nemocnice, zaútočili na desiatky jeho kolegov, ktorí sa s ním prišli rozlúčiť.  

    Rozhorčení právnici vyhlásili celoštátny štrajk a časť z nich sa zišla na proteste pred budovou pakistanského najvyššieho súdu v Islamabade, ktorý sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Medzi účastníkmi bol aj generálny prokurátor Aštar Ausaf Alí. Predseda najvyššieho súdu Alí Málik tejto súvislosti vyzval pakistanskú vládu, aby zlepšila ochranu príslušníkov právnického stavu.  “Právnici relatívne nahlas prejavujú nesúhlas s militantmi a angažujú sa v prípadoch osôb obvinených z terorizmu, takže sa pochopiteľne stávajú terčami (útokov),” povedal sudca Málik. 

    V poslednej dobe došlo v Pakistane k viacerým takýmto útokom. Výbuch v Kvéte si okrem minimálne 70 mŕtvych vyžiadal aj vyše 90 zranených. Právnici už v pondelok avizovali, že vyhlasujú  trojdňový smútok na znak solidarity s obeťami, v rámci ktorého sa napríklad nebudú zúčastňovať na súdnych pojednávaniach. 

    - Reklama -