Islamský štát sa zvnútra rozpadá. Militantom to však nebráni pokračovať vo verejných popravách

    0
    Člen ISIS (Autor: Jan Rychetský)

    V Mosule prišlo v pondelok o život sedem ľudí. Podľa anonymného zdroja z Mosulu ich príslušníci Islamského štátu verejne popravili pre údajnú špionáž. „Partia militantov sťala sedem ľudí v priemyselnej časti Mosulu. Obvinení boli zo špionáže a spolupráce s tajnými službami,“ vyhlásil svedok.

    Súd Islamského štátu údajne obvinených právoplatne odsúdil. „Členovia ISIS okolo krku obvinených obtočili drôt a slučku sťahovali dovtedy, kým im neodsekli hlavy,“ podáva desivé svedectvo zdroj, ktorý si želal ostať v anonymite, a dodáva, že poprava sa uskutočnila pred zrakmi obyvateľov Mosulu.

    Podľa svedka nastal vo vnútri ISIS vnútorný rozkol. Situácia sa pre militantov v Iraku a Sýrii zhoršuje a extrémisti sa musia pasovať s vysokými stratami na bojiskách. Podľa American Herald Tribune sa niekoľko veliteľov ISIS v Kirkúku obrátilo proti vodcovi ISIS Abu Bakr al-Baghdadimu a so svojimi podriadenými prebehli k al-Káide. „Existuje reálny konflikt medzi vedúcimi osobnosťami v IS v Ninive a rovnako existujú aj snahy o zvrhnutie al-Baghdadiho,“ vyhlásil anonymný zdroj, podľa ktorého sa konflikty v štruktúrach ISIS rozhoreli po vysokých stratách v Iraku.  

    - Reklama -